WTA v útlumu. Okruh ztratil svůj lesk, říká grandslamová šampionka

- Jan Vojkůvka

Dvojnásobná grandslamová šampionka a bývalá druhá hráčka světového žebříčku, Světlana Kuzněcovová, cítí, že ženský okruh pomalu, ale jistě, ztrácí svůj lesk a záři. Zatímco v letech minulých byly, podle ní, mezi ženami skutečné hvězdy, v současnosti chybí hráčky, které by byly schopné dominovat.

Dle Kuzněcovové se jedná o zcela opačný jev, než který je k vidění mezi muži. Zatímco totiž na okruhu ATP a grandslamech dominuje tzv. Big Three (Djokovič, Federer, Nadal), mezi ženami podobné hráčky schází.

To ostatně dokládá i statistika. Během posledních 13 grandslamových turnajů se z titulu radovalo hned 11 různých žen. K tomu se velmi často mění hráčky na čele žebříčku a elitní desítka má, s ohledem na přirovnání Kuzněcovové, dny otevřených dveří.

„Nechci nikoho v žádném případě napadat, ale věhlas WTA se zmenšuje,“ napsala hvězdná Ruska na svém Instagramu. „Není to tak dávno, co mezi tenistkami byly skutečně elitní hráčky, ale v současnosti vlastně ani nevím, kdo je v první desítce.“

Kuzněcovová během své kariéry vyhrála US Open v roce 2004 a French Open o pět let později. Celkově se radovala z 18 titulů na okruhu WTA a ještě v roce 2016 prošla do semifinále Turnaje mistryň.

I přesto, že jí je už 34 let, stále se drží mezi ženami hodně vysoko a figuruje na 32. místě světa. Výrazných úspěchů dosáhla i ve čtyřhře, když dokráčela do finále na všech grandslamech a v letech 2005 a 2012 vyhrála Australian Open.

Moc dobře tak ví, jaká byla mezi ženami konkurence v průběhu posledních 20 let. A současný trend se jí příliš nezamlouvá. Raději by viděla, jak některá tenistka skutečně vyčnívá nad ostatními. To by, podle ní, znovu pozvedlo věhlas WTA.

Jenže, jak uvedla, skutečně elitní hvězdy ženskému tenisu aktuálně schází. „V první desítce se pozice mění velmi rychle. A není to kvůli tomu, že se hráčky střední úrovně kvalitou více přiblížily k lídrům, je to spíše naopak,“ dodala.