Léčba nejde podle plánu. Federerův kouč přiznal komplikace

- Jan Vojkůvka

Dvacetinásobný grandslamový šampion Roger Federer je pravděpodobně jedním z mála tenistů, kteří si v současné době nemohou (nebo nechtějí) stěžovat na to, že je sezona pozastavena. Bývalá světová jednička se totiž zotavuje po operaci kolene a ne vše jde zcela podle plánu.

Aktuální světová čtyřka se naposledy na kurtech objevila v lednu během Australian Open. Tehdy Federer prohrál semifinále s Novakem Djokovičem. Krátce na to Švýcar oznámil, že se podrobí artroskopické operaci kolene.

Zákrok nebyl nijak rozsáhlý a měl Federerovi ulehčit i pozdější návrat na kurty po úspěšné rehabilitaci. Mezitím ovšem byla sezona přerušena kvůli pandemii koronaviru, čímž dostal hvězdný hráč ještě více času na zotavení.

A jak se ukazuje, přijde mu vhod. Léčba totiž nejde úplně podle plánu. To ostatně potvrdil i Federer tím, když přiznal, že se zatím nevrhl do tréninku.

„Roger Federer se neléčí tak rychle, jak jsme očekávali,“ připustil jeho trenér Severin Luthi v rozhovoru pro SRF TV. „Byly dva týdny, kdy se progres hodně zpomalil a trochu se to zkomplikovalo. Teď léčba snad zase trochu zrychluje,“ podotkl.

Federer, který vyhrál 103 titulů na okruhu ATP a byl celkem 310 týdnů světovou jedničkou, se operaci kolene podrobil podruhé v kariéře. Poprvé se tak stalo v roce 2016. Tehdy přerušil sezonu po Wimbledonu a na dvorce se vrátil během lednového Hopman Cupu, po němž ovládl Australian Open 2017.

Švýcarskému tenistovi tak vůbec nemusí vadit, že se letošní sezona nerozběhne dříve než na začátku srpna. Jak je patrné, delší čas na zotavení a trénink mu přijde, i s ohledem na pomalejší rehabilitaci, vhod.