Nenáviděl jsem se, přiznal Evans. Roční suspendace mu udělila lekci

- Jan Vojkůvka

Současná britská jednička, při zdravotních patáliích Andyho Murrayho a jeho nejisté budoucnosti, přiznala, že během roční suspendace prožívala hodně těžké časy. Dan Evans v pořadu My Sporting Mind podcast uvedl, že se za své kroky nenáviděl.

V roce 2017 přišel okamžik, na který by Evans nejraději zapomněl. Za užití kokainu byl na 12 měsíců suspendován a s odstupem času přiznal, že ho jeho jednání doslova znechutilo. Dokonce si našel sportovního psychologa, který mu prý řekl, že ještě nikdy nemluvil s více rozzlobeným člověkem.

„Někdy se ty vzpomínky vrací a musíte nad nimi přemýšlet. Bylo to hloupé,“ přiznal Evans ohledně pozitivního testu na drogy a uvedl, že se během oněch 12 měsíců nenáviděl. „Teď už je to lepší, už se nedivám tolik zpět a nenávidím se tolik, jak tomu bylo během suspendace.“

„Během té suspendace byly chvíle, kdy jsem ze sebe byl znechucený, ale musel jsem se nějak pohnout. Udělal jsem tlustou čáru za vším, co jsem provedl. A za to jsem byl vděčný, když jsem se vrátil na kurty,“ podotkl.

Vypořádat se s negativními myšlenkami pomáhal Evansovi i sportovní psycholog. Ten měl na britském tenistovi opravdu spoustu práce. „Když jsem s ním měl první sezení, tak mi řekl, že jsem pravděpodobně jeden z nejnaštvanějších lidí, se kterými kdy mluvil,“ řekl Evans.

Třicetiletý tenista, který figuruje na 28. místě světa, se musel postupně vyrovnat se svou zlobou, kterou k sobě pociťoval. „Měl jsem zlost na sebe a na věci, co jsem udělal. Opustil jsem i sociální sítě, protože jsem se bál, jak budou lidi reagovat. Ale všichni tenisté byli ke mně ve skutečnosti hodní. Nikdo mi neřekl nic špatného,“ byl vděčný za reakce okolí.

Přesto měl po návratu na kurty trochu problémy a to zejména s tím, aby se dostával na turnaje. „Nebylo úplně jednoduché, abych dostal pomoc od lidí, kterým jsem já pomohl předtím. I z toho trochu pramenila zlost, bylo to složité období. Naštěstí se to vyřešilo,“ ulevilo se mu.

Po svém návratu vyhrál Evans challengery ve Vancouveru, Surbitonu a Nottinghamu. Poprvé v kariéře se také prokousal do elitní světové třicítky. Začal plně využívat nové příležitosti.

„Když dostanete novou šanci, je to pro vás asi ta nejlepší možnost. Pokud nedokážete využít tu první, tu druhou už zkrátka musíte. Naštěstí jsem druhou šanci dostal a snažím se plně využít její potenciál,“ dodal s úsměvem a nadějí, že vše zlé je nakonec i k něčemu dobré...