Jsme rádi, že bude Laver Cup právě zde v Praze, zní od organizátorů

- Jan Havlovic

Premiérový ročník Laver Cupu se uskuteční již za necelý rok v Praze! Organizační výbor se v úterý sešel ve vysočanské aréně, aby zahájil přípravy na tuto velkolepou akci. Steve Zacks a Tom Larner poskytli Tenisovému světu přímo v O2 aréně rozhovor, zatímco na ploše se právě kreslily návrhy lajn na tenisový kurt.

Již za necelý rok vypukne v Praze velmi očekávaný první ročník týmové soutěže Laver Cup, která nese název po slavném australském tenistovi a jednom z nejlepších hráčů všech dob, Rodu Laverovi. Steve Zacks, generální ředitel Laver Cupu, povohořil o myšlence pojmenovat tuhle soutěž právě po australském tenistovi. „Roger Federer o této myšlence přemýšlel, když jezdil po turnajích. Přemýšlel o tom, co Rod Laver dokázal, tudíž chtěl udělat něco, díky čemuž se Rodu Laverovi dostalo velké pocty," uvedl Zacks hlavního inciátora celé myšlenky.

Zacks v rozhovoru pro náš web rovněž potvrdil, že se legenda světového tenisu zcela jistě akce zúčastní a bude přítomna zde v Praze. „Rod Laver bude zcela jistě v Praze. Rod je z této akce velmi nadšený, pomáhal s výběrem kapitánů a byl nápomocný při spoustě věcí, jako je například volba designu trofeje pro vítěze," uvedl generální ředitel turnaje s tím, že slavný tenista je velmi aktivní při organizaci prvního ročníku této soutěže. 

Robert Schäffer, generální ředitel O2 arény, mluvil o možnosti konání této akce jako o velké poctě a vyznamenání. Proč si organizátoři Laver Cupu vybrali právě Prahu? „Udělali jsem velký průzkun arén po celé Evropě a vybrali jsem O2 arénu, neboť má velkou kapacitu a je velmi moderní. Konalo se zde již několik velkých tenisových akcí a vím, že čeští fanoušci milují tenis. Také víme, že lidé milují Prahu a věříme, že fanoušci ze zahraničí zde budou spokojeni," uvedl Zacks na adresu našeho hlavního města. K výběru vysočanské arény se vyjádřil také Tom Larner, manažer tenisových akcí z Tennis Australia. „Vypadá to skvěle a jsme rádi, že Laver Cup bude právě zde. Globálně je Praha výborným místem pro pořádáním této akce.".

Organizační tým se sešel v Praze již necelý rok před začátkem akce, neboť již nyní je potřeba začít zajištovat potřebné věci k tomu, aby akce proběhla tak, jak má. „Jsme zde, abychom sladili některé věci, co se týče ticketingu, ubytování a dalších věcí. Očekáváme, že zde budeme pravděpodobně vždy jednou v měsíci, neboť toho je opravdu mnoho, co musíme udělat," uvedl Zacks s tím, že se celý tým bude v průběhu následujícího roku pravidělně scházet. V úterý také proběhl nákres lajn tenisového dvorce přímo na ploše O2 Arény, aby si organizátoři vyzkoušeli nové dělení tribun. 

Samotný systém třídenního klání nejlepších tenistů světa bude ojedinělý. Organizátoři se nechali slyšet, že se inspirovali u golfového Ryder Cupu, ve kterém se utkává Evropa proti Americe. „Výběr hráčů, kteří budou hrát, rozhodují kapitáni, tudíž to bude zároveň také strategická bitva obou kapitánů," řekl Larner o nasazování hráčů do jednotlivých zápasů. Zajímavé bude rovněž i bodování, v pátek získá vítěz duel bod, v sobotu to budou již dva body a v neděli získá vítěz hned tři body! Zápasy se budou hrát na tři vítězné sety s tím, že případný třetí set bude formou supertiebreaku, stejně jako tomu je ve čtyřhře. 

„Je to skvěle zde mít nejlepší hráče světa, kteří se utkají proti sobě. Nikdy jsme neměli možnost vidět hrát Rafaela Nadala s Rogerem Federerem v jednom týmu a vidět, jak se vzájemně podporují. Myslím, že tento koncept je velmi atraktivní pro fanoušky," uvedl Larner s tím, že se fanoušci mohou těšit na parádní podívanou!


Galerie