O pohár prezidenta ČTS: Česko inspirovalo svět!

- Filip Lefenda

Český tenis má za sebou v kontextu posledních týdnů unikátní akci. Na kurtech pražské Sparty se v době pandemie koronaviru představila ženská i mužská špička, aby se po více než dvou měsících bez turnajového zápolení utkala o pohár prezidenta Českého tenisového svazu. K vidění byl skvělý tenis, vybíraly se ale i peníze pro dobrou věc.

Ostrý zápas si zahrála po téměř třech měsících, na její formě se ale dlouhá pauza výrazněji nepodepsala. Po omluvence Karolíny Plíškové, jíž trápila bolavá záda, splnila na Spartě roli největší favoritky Petra Kvitová. Ta si došla na betonu pro triumf bez ztráty jediného setu.

Na své cestě do finále zdolala dvojnásobná grandslamová šampionka zdatné krajanky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou. Právě tato děvčata spolu bok po boku získala předloni grandslamové tituly na Wimbledonu a Roland Garros. V zápase o titul pak Kvitová přetlačila kometu loňské sezóny Karolínu Muchovou, účastnici závěrečného podniku WTA Elite Trophy. Bývalou světovou dvojku nezastavil ani déšť, jenž střetnutí narušil v průběhu druhé sady.

„Turnaj se povedl, a to i ten chlapský. Viděli jsme několik mladých naději,“ chválila akci dvanáctá hráčka světa, která si pro pohár prezidenta ČTS došla i navzdory bolavému předloktí. „Pár dní teď budu ruku určitě cítit, ale dám si volno, není kam spěchat,“ ví dobře majitelka 27 singlových titulů z elitního okruhu WTA.

Mužskou část turnaje, jež se hrála pro změnu na antuce, opanoval Michael Vrbenský. Překvapivý vítěz vstoupil do akce vyřazením nejvýše nasazeného Jiřího Veselého. Následně si dvacetiletý Čech poradil v souboji mládí s Jiřím Lehečkou, aby svou cestu za titulem dokonal ve finále proti Zdeňku Kolářovi. Pohledný duel dospěl do rozhodujícího supertiebreaku, v němž zvítězil Vrbenský nejtěsnějším možným rozdílem 10:8.

„Jsem rád za to, že jsem zde dosáhl takového úspěchu. Byla to nesmírně cenná zkušenost,“ cení si trofeje 402. hráč světového žebříčku, jenž vyzdvihl i pořadatele. „Celý turnaj byl skvěle uspořádán. Organizátoři odvedli nesmírně kvalitní práci,“ shodli se na tiskovce oba finalisté.

Turnaj O pohár prezidenta ČTS se na Spartě konal v době, kdy se v okolních zemích tenis „ze spánku“ teprve pomalu probouzí. Po dlouhé době tak byl k vidění podnik se vskutku hvězdným obsazením a není proto divu, že o souboje české špičky byl velký zájem i v zahraničí.

Sběrači v rouškách a rukavicích, omezený počet rozhodčích a místo podání rukou „ťukání“ raketou. Vzhledem k přísným hygienickým nařízením se musel třídenní turnaj konat „za zavřenými dveřmi“ bez diváků, díky spolupráci s Českou televizí ovšem byla všechna utkání vysílána z obou kurtů živě. V době pandemie koronaviru šlo tak alespoň o částečný signál směrem k veřejnosti, že se věci začínají pomalu, ale jistě znovu vracet do normálu.

„Před pár dny se to zdálo nemožné, teď se to stalo skutečností. Viděli jsme krásný turnaj a pro mě osobně to je velké zadostiučinění, a to z mnoha pohledů,“ liboval si muž, s jehož osobou byla akce spjata především – prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Jednak jsme zpátky, hrajeme tenis. Dali jsme hráčům a hráčkám možnost k tomu, aby začali hrát zápasy, což se povedlo. A díky tomu, že se turnaj přenášel do všech koutů světa, tak každý člověk mohl vidět, jak šikovné tenisty v Česku máme,“ chválil všechny zúčastněné.

Zkraje týdne měl pak Kaderka ještě jednu milou povinnost. Spolu s Petrou Kvitovou a ředitelem klubu Davidem Trundou byl oficiálně u slavnostního otevření nového fitness a zázemí klubu, a s tím souvisejícím otevřením nové TK Sparta Praha Academy. Moderní zařízení splňuje nejvyšší standardy mezinárodních tenisových turnajů.

Další tenisové turnaje pořádané českým tenisovým svazem na sebe nenechají dlouho čekat. Jedenáctého a dvanáctého června se rozjede dlouhodobější projekt Barvy pro budoucnost – topliga ČTS by Moneta, kdy se v soutěži smíšených družstev proti sobě postaví čtyři týmy. Druhé ze šesti kol bude následovat hned 18. a 19. června.