O pohár prezidenta ČTS: Kvitová zdolala Siniakovou. Muži poznali překvapivé finalisty

- Radek Štohl

Čtvrteční program O pohár prezidenta ČTS je minulostí. Do finále ženské dvouhry se probojovaly první dvě nasazené Petra Kvitová a Karolína Muchová, mezi muži si o titul překvapivě zahrají Zdeněk Kolář a Michael Vrbenský.

Kvitová v semifinále udolala Siniakovou
Poslední úspěšnou tenistkou turnaje O pohár prezidenta ČTS je Petra Kvitová (12.). Nejvýše nasazená hráčka v semifinálovém utkání zdolala Kateřinu Siniakovou (54.) 7:5, 6:4.

Oba sety měly stejný začátek, když Kvitová pokaždé zahájila dvěma brejky, okamžitě ale o jeden přišla. V prvním setu se Siniaková o druhý brejk postarala v desátém gemu, Kvitová však předvedla rychlý rebrejk. Ve druhé sadě Siniaková dvakrát srovnala s protihráčkou krok, na ztracené podání z deváté hry ale již nezareagovala. Petra Kvitová se o trofej střetne s Karolínou Muchovou (26.).

„Začala jsem výborně. V prvním setu jsem se dostala do vedení 5:3, pak přišly nějaké komplikace, ale nakonec jsem byla tou šťastnější, i když to bylo takové vachrlaté. Ve druhém setu to vypadalo, že to bude podobné, naštěstí jsem doservírovala. Hodně jsem se potácela s podáním, hlavně s prvním. Naštěstí jsem to vykompenzovala dobrými returny a hrou od základní čáry," vyjádřila se k středečnímu zápasu Petra Kvitová.

„Jsem hodně ráda, že jsem uhrála více bodů než posledně, a že se trochu hrálo," smála se po utkání Kateřina Siniaková. „Nemohu říct, že jsem spokojená, ale bylo fajn zase hrát, vyzkoušet si zápas naostro. Jsem za tuto možnost ráda," dodala čtyřiadvacetiletá Češka.

Vrbenský se stal druhým finalistou
Ve finále mužské dvouhry O pohár prezidenta ČTS si zahraje Michael Vrbenský (402.). Dvacetiletý Čech v semifinále nedal šanci Jiřímu Lehečkovi (612.), kterého porazil 6:2, 6:3.

Vrbenský během celého zápasu úřadoval na servisu, soupeři nepovolil jediný brejkbol, jen dvakrát mu dovolil získat dva a více míčků na returnu. Zkušenější z tenistů zároveň vybojoval šest brejkbolů, hned třikrát byl úspěšný. O titul se utká se Zdeňkem Kolářem (228.).

„Od začátku jsem podal dobrý výkon. Z mé strany to bylo lepší jak včera. Nastoupil jsem méně nervózní. Jirka dělal hodně zbytečných chyb, pravděpodobně se na kurtu moc dobře necítil. Nicméně já si zápas užil. Doufám, že Jirka taky," hodnotil zápas Michael Vrbenský.

„Na kurtu jsem se cítil o něco hůře než včera. To jsem podal o dost lepší výkon. Dnes jsem nezačal špatně, ale kámen úrazu bych viděl v mém servisu. Nepodával jsem tak, jak bych si přál. Ve výměnách jsem byl pod tlakem, Michael mi nedával moc šancí, já tak dělal spoustu nevynucených chyb. Ze začátku jsem byl více než pasivní, Michael tohoto využil, přehrál mě. Zasloužené vítězství pro soupeře," reagoval po utkání Jiří Lehečka.

Muchová si poradila se Strýcovou
Turnaj O pohár prezidenta ČTS poznal také první finalistku ženské dvouhry. V úvodním semifinále uspěla Karolína Muchová (26.), která přehrála Barboru Strýcovou (31.) 6:1, 4:6, 10:6.

Muchová do zápasu vlétla ve velkém stylu, rychle šla do vedení 4:0, a ačkoliv vzápětí ztratila servis, po rebrejku posléze na podání ukončila celý set. Za stavu 3:3 při vlastním servisu ve druhé sadě odvrátila stav 0:40 a celkově čtyři brejkboly protihráčky, vzápětí sama uspěla na returnu. Zbytek sady ale patřil Strýcové, která si dokráčela pro druhý a třetí brejk. Závěrečný super tiebreak se lámal uprostřed dějství, kdy Muchová od stavu 3:4 vyhrála šest míčků v řadě, výhře nezabránily ani dva ztracené servisy za sebou.

„Na Spartě se mi daří, i loni se mi tady hrálo dobře. Začátek zápasu byl docela rychlý, hrála jsem solidně a nedala jsem Báře moc šancí. Ve druhém setu jsem zpomalila, Bára se chytla, měly jsme dobré výměny. Byla jsem ráda, že třetí set byl na supertiebreak, který jsem zvládla a závěr jsem si pohlídala," těšilo vítězku utkání Karolínu Muchovou.

„První set hrála Kája bezchybně, k ničemu mě nepustila. Mně trvalo, než jsem se rozjela. Hrála jsem moc krátce. Dostala jsem se do toho na začátku druhého setu a pak už to bylo vyrovnané. I když to jsou v uvozovkách tréninkové zápasy, tak je to úplně něco jiného než trénink. Dokážu se více vyburcovat a lépe hýbat, z toho pohledu je to pro mě dobrá věc," nechala se po utkání slyšet Barbora Strýcová.

Kolář v semifinále přehrál Kopřivu
Prvním finalistou turnaje O pohár prezidenta ČTS se stal Zdeněk Kolář (228.). Třetí nasazený v semifinále porazil Víta Kopřivu (320.) 6:3, 7:6(3).

Kolář v úvodním setu uspěl ve čtvrté hře na returnu, sám naopak odvrátil dva brejkoly. Ve druhé sadě postupně zažehnal jedenáct šancí protihráče, za stavu 5:5 podruhé získal brejk. Zápas ale nedopodával, Kopřiva svůj první brejk načasoval do dvanácté hry. V tiebreaku lépe začal Kolář, který vedl 6:1, o výhru se připravit nenechal.

„Byl to náročný zápas. Víťa předvádí velmi kvalitní tenis, snaží se o dlouhé výměny. Hraje poměrně dlouhé balóny, je nepříjemné se dostávat blíž k základní čáře nebo do kurtu. Má taktéž velmi nebezpečné kraťasy. Myslím si, že jsme předvedli kvalitní výkony, které by se daly srovnat s tím, co předvádíme během sezony. Byli jsme oba dobře připraveni, určitě se jednalo o kvalitní zápas," uvedl po konci střetnutí Zdeněk Kolář.

„Myslím si, že to byl celkem hezký zápas, předváděli jsme dobrý tenis. Ze začátku jsem sice trochu vytvářel chyby, pak jsem se ale dostal do utkání. Klíčovým faktorem bylo, že jsem nedokázal proměnit brejkboly. Byl to super zápas, nicméně Zdeněk byl lepší, a tak vyhrál," reagoval na utkání příští měsíc třiadvacetiletý Vít Kopřiva.

O pohár prezidenta ČTS
Semifinále mužů (antuka)
Zdeněk Kolář – Vít Kopřiva 6:3, 7:6(3)
Michael Vrbenský – Jiří Lehečka 6:2, 6:3

Semifinále žen (tvrdý povrch)
Barbora Strýcová – Karolína Muchová 1:6, 6:4, 6:10
Petra Kvitová – Kateřina Siniaková 7:5, 6:4


Galerie