Souboj generací: Strýcová se dojala a dala soupeřce rady do života

- Michal Hladký, Jakub Slunečko

Devatenáct let. Přesně tolik dělí Barboru Strýcovou a talentovanou Lindu Fruhvirtovou. V rámci turnaje O pohár prezidenta ČTS se střetly dvě generace tenistek, zápas sice ovládla Strýcová 2:0, o jasnou záležitost se ale rozhodně nejednalo.

Píše se rok 2005 a rodina Fruhvirtů řeší ty nejkrásnější okamžiky, a to nic menšího než narození dcery Lindy. V tom samém okamžiku Strýcová měla rozjetou už čtvrtou sezonu na tenisovém okruhu a na kontě devět zápasů ve Fed Cupu.

Teď, po patnácti letech, se Fruhvirtová se Strýcovou střetly na tenisovém kurtu.

Patnáctiletá dívka školou povinná proti dnes již legendární šestinásobné fedcupové vítězce, loňské semifinalistce Wimbledonu nebo nedávné deblové světové jedničce. Už když malá Linda Fruhvirtová začala chodit trénovat na Spartu, všímala si vítězných fotek Strýcové z Fed Cupu a obdivovala její hru.

„Bára je bojovnice. Dále hodně mění údery na kurtu, líbí se mi to. Myslím si, že má za sebou skvělou kariéru, na kterou může být pyšná,” ocenila úspěchy své soupeřky Fruhvirtová, což vedle sedící Strýcovou viditelně dojalo.

A tak mladé soupeřce taktéž vysekla poklonu: „Sleduji výsledky Lindy, jsou velké, odehrála spoustu dobrých zápasů a vyhrála několik prestižních turnajů. Má před sebou dlouhou cestu, která bude hrozně náročná, ale myslím si, že má našlápnuto skvěle.”

Bronzová medailistka z olympiády v Riu pak přidala konkrétní rady do tenisového života: „Je důležité, ať správně trénuje, dobře vybírá turnaje. Dále je třeba se zaměřit na psychiku. Kdybych se mohla vrátit, tak bych určitě víc řešila hlavu. Jednoduše to nesmí nebrat tak, že tenis je všechno.“

Fruhvirtová v samotném zápase trápila Strýcovou hlavně ve druhém setu, kdy velezkoušenou soupeřku dokonce brejkla. Po setech 6:1 a 7:5 ale přeci jen zvítězila ve čtvrtfinále turnaje O pohár prezidenta ČTS čtyřiatřicetiletá Strýcová. A nebýt úvodní nervozity mladičké Fruhvirtové, zápas mohl být ještě zajímavější.

Že by byla Linda zklamaná? To nehrozilo. Na tiskové konferenci už rozdávala úsměvy na všechny strany. „Byl to pro mě první zápas od začátku března, hned proti takové tenistce! (směje se) Jsem za něj moc ráda, bylo to super,” nechala se slyšet.

„První set jsem byla trochu nervózní, zvykala jsem si na zápas a hru Báry. V tom druhém už to bylo lepší a já byla s sebou spokojena. Když vezmu v potaz, že to byl první zápas po takové době, tak to bylo dobré,” libovala si.

Zápas si užila i zkušenější ze soupeřek: „Těšila jsem se! Samozřejmě, někdo by mohl říct, že hrát proti Lindě by mě mohlo udělat nervózní, ale já to spíše brala jako takovou oslavu tenisu.”


Galerie