TOP 10 French Open: Výhrám vévodí legenda, nechybí česká rodačka

- Radek Štohl

Nejvíce výher v historii dvouhry French Open si připsala...Steffi Grafová. Německá legenda ženského tenisu se dočkala 84 výher, se ztrátou dvanácti vítězství se nachází Chris Evertová. Na deváté příčce je hráčka pocházející z Prahy Martina Navrátilová.

1) Steffi Grafová (84 výher)
Legenda bílého sportu se na French Open radovala ze šesti trofejí ve dvouhře, v letech 1987–⁠1988 a 1995–⁠1996 ke všemu dva roky po sobě nenašla přemožitelku. Mezi ziskem prvního a posledního titulu uběhlo dvanáct let. Na Roland Garros prohrála desetkrát.

2) Chris Evertová (72 výher)
Sedminásobná vítězka dvouhry French Open se na druhé místo dostala zásluhou menšího počtu porážek, utrpěla jich pouhých šest. Hned třikrát v Paříži úspěšně obhájila titul. Američance se to nevydařilo jen po roce 1983, v letech 1985 a 1986 následovaly poslední dvě trofeje.

3) Arantxa Sánchezová Vicariová (72 výher)
Bývalá světová jednička ve dvouhře i čtyřhře se na French Open dopracovala ke třem titulům v singlu (1989, 1994, 1998). Na rozdíl od Američanky se hned třináctkrát musela sklonit před svými soupeřkami, třikrát se tak přihodilo ve finále.

4) Serena Williamsová (65 výher)
Americká hráčka stále pokračuje v aktivní kariéře a svoji bilanci může ještě vylepšit. Vítězka třiadvaceti grandslamových titulů ve dvouhře na French Open získala „jen" tři trofeje, celkově zde prohrála ve třinácti zápasech.

5) Conchita Martínezová (62 výher)
Druhá ze Španělek v námi sledovaném žebříčku. Na French Open hrála mezi lety 1988 až 2005, osmnáctkrát odešla poražena, ani jednou se nedočkala trofeje. Na dosah ji měla v roce 2000, padla však s Mary Pierceovou.

6) Maria Šarapovová (56 výher)
Vítězka z let 2012 a 2014 na pařížské antuce dobyla dva grandslamové tituly, což se jí na žádném dalším turnaji velké čtyřky nevydařilo. Na French Open prohrála dvanáct zápasů, včetně finále v roce 2013, kdy neuspěla proti Sereně Williamsové.

7) Monica Selešová (54 výher)
French Open v letech 1990 až 1992 patřilo Monice Selešové. K těmto jednadvaceti vítězstvím přidala dalších třiatřicet, na druhém grandslamu roku nezvládla osm zápasů. Patřilo k nim také finále 1996 proti Arantxe Sánchezové Vicariové. 

8) Světlana Kuzněcovová (52 výher)
Ačkoliv stále aktivní tenistka vyhrála podobný počet zápasů, tak oproti Monice Selešové se hned šestnáctkrát musela sklonit protihráčce. Před jedenácti lety si zapsala triumf, když ve finále porazila Dinaru Safinovou.

9) Martina Navrátilová (51 výher)
Jen o výhru méně má na kontě jedna z největších legend ženského tenisu. Martina Navrátilová ve dvouhře French Open triumfovala v letech 1984 a 1986, čtyřikrát se jí nevydařil finálový zápas. Třikrát to bylo proti Chris Evertové. Navrátilová v singlu Roland Garros prohrála jedenáctkrát.

10) Venus Williamsová (48 výher)
V elitní desítce nechybí ani druhá ze sester WIlliamsových. Příští měsíc čtyřicetiletá Američanka ve dvouhře vyhrála sedm grandslamových trofejí, ani jedna z nich ovšem nepřišla na French Open. Nejblíže jí byla v sezóně 2002, ve finále ale padla se Serenou ve dvou sadách.