Jedině Novak. Další synové šli stranou, mrzí mě to, přiznala Djokovičova matka

- Filip Lefenda

Matka současné světové jedničky Novaka Djokoviče Dijana přiznala srbskému deníku Blic, že s manželem vše obětovali nejstaršímu ze synů. „Je mi to líto, protože i Marko a Djordje měli velký talent, ale nemohli jsme si finančně dovolit podporovat i je,“ líčila v epizodě seriálu "Matky šampionů".

282 týdnů v pozici nejlepšího tenisty světa a 17 grandslamových trofejí. Vizitka dvaatřicetiletého Novaka Djokoviče, pod kterou jsou výrazným písmem podepsáni i oba jeho rodiče – Srdjan a Dijana. Vůbec by tomu tak nemuselo být, kdyby oba jmenovaní nevložili veškeré úsilí a valnou část finančních prostředků právě do nejstaršího syna.

Je totiž známo, že Novak má i dva bratry – čtyřiadvacetiletého Djordjeho a o čtyři roky staršího Marka. Jsou rovněž tenisty, Novakových kvalit ale zdaleka nedosahují.

Djordje, jenž kdysi tenisově vyrůstal i v Praze, byl nejvýše na 1463. místě žebříčku ATP. Marko si vedl o něco lépe. V loňském roce si dokonce zahrál po boku Novaka čtyřhru v Dauhá a Monte Carlu, v singlovém žebříčku to ale nejvýše dotáhl pouze na 571. pozici.

„Vše bylo o Novakovi. Jeho dva mladší bratry jsme zanedbávali,“ vyprávěla matka Dijana. „Naše plány se měnily s Novakovou kariérou. Marko a Djordje měli jednou jet na tenisové soustředění do Barcelony, nakonec ale nemohli, protože jsme všichni letěli s Novakem do Miami. Potřeboval cítit naši podporu a nakonec se dostal do finále,“ vzpomínala.

Po tomto úspěchu nastal definitivní zlom. „Rozhodli jsme se Novakovi obětovat vše. Je mi to líto, protože i Marko a Djordje měli velký talent, ale nemohli jsme si finančně dovolit podporovat všechny tři. Navíc jsme už neměli ani sílu na to podstupovat ještě dvakrát to samé co s Novakem,“ přiznala matka tří synů v otevřené zpovědi.