Úspěšní či neúspěšní? Pět nedoceněných deblových párů

- Jan Vojkůvka

Mnohé deblové páry tenisové historie byly úspěšné, mnohé neúspěšné, jiné nadprůměrné a další podprůměrné. V minulosti byla spousta dvojic dominantní, ať už to byli skvělí Australané, Martina Navrátilová s Pam Shriverovou nebo stále hrající bratři Bryanovi. Které páry ovšem byly úspěšné a přesto hodně podceněné?

Je mnoho tenistů, kteří si dokázali na ATP či WTA udělat velké jméno, ale přesto se nestali superhvězdami. Web Baseline Tennis vybral pět deblových týmů, které jsou podle něj nejvíce nedoceněné, byť dosáhli mnoha úspěchů.

Mariusz Fyrstenberg a Marcin Matkowski
Přezdívalo se jim polská síla. Na turnajích spolu hráli od roku 2000 a o tři roky později získali na domácím podniku v Sopotech premiérový titul. Celkem se radovali z 15 trofejí, nikdy však nedosáhli na vysněný grandslam.

Pouze jednou, v roce 2011, se prokousali do finále US Open. Pětkrát si ovšem zahráli Turnaj mistrů a jejich maximem se stalo v roce 2011 rovněž finále. Jejich největšími úspěchy se staly dva tituly na Masters v Madridu.

Robert Lindstedt a Horia Tecau
Odehráli spolu tři kompletní sezony a slavili 10 titulů. Tím největším bylo vítězství na Masters v Cincinnati v roce 2012. Švédsko-rumunská dvojice se dostala také do finále Wimbledonu a dvakrát si zahrála na Turnaji mistrů.

Oba se nakonec dočkali i kýžených grandslamových titulů. To však už s rozdílnými parťáky.

Conchita Martinezová a Patricia Tarabiniová
Byť byla Conchita Martinezová velmi úspěšná singlistka, své kvality prokázala i ve čtyřhře. Dařilo se jí zejména s Argentinkou Patricií Tarabiniovou, s níž dokráčela do 10 finále a získala čtyři trofeje.

Španělsko-argentinská dvojice sice nezískala žádný velký titul, ale několik let patřila mezi širší deblovou špičku a na přelomu milénia se účastnila několika Turnajů mistryň.

Grant Connell a Patrick Galbraith
V devadesátých letech byste asi nenašli úspěšnější dvojici, která ovšem nikdy nedosáhla na velký titul. Connell a Galbraith se dokonce stali světovými jedničkami, došli do finálových zápasů na všech površích a dvakrát dokonce do finále Wimbledonu.

Kanadsko-americký pár nakonec ukořistil společně 12 titulů, ale i přes pozice světových jedniček se nikdy nestali skutečnými superhvězdami bílého sportu. A patří mezi úspěšné a zároveň neúspěšné páry.

Raquel Atawová a Abigail Spearsová
Na pomyslném vrcholu pětičlenného žebříčku nejpodceňovanějších deblových párů je americké duo Atawová se Spearsovou. Ačkoliv nikdy nedokráčeli do finále grandslamového turnaje, tak po téměř celou jednu dekádu patřily do širší světové špičky.

Vyhrály spolu 12 deblových titulů, včetně turnajů v Cincinnati a Tokiu, byly celkem ve 21 finále, třikrát se dostaly do semifinále grandslamových turnajů a dvakrát si zahrály na WTA Finals. Úspěšná spolupráce ovšem pomyslnou sladkou tečku nepřinesla.