WTA

Už to nešlo. Bývalá 32. hráčka žebříčku ukončila kariéru

- Radek Štohl

Začátek května přinesl další konec profesionální kariéry. Na kurtech se již neukáže někdejší dvaatřicátá hráčka žebříčku dvouhry Romina Oprandiová, která od konce roku 2015 odehrála pouhých čtyřicet soutěžních zápasů.

Romina Oprandiová se narodila ve švýcarském Jegenstorfu, zásluhou italského občanství však v letech 2005 a 2012 reprezentovala zemi jižní Evropy. Od roku 2013 opětovně působila pod vlajkou Švýcarska, za které nastoupila ve čtyřech zápasech Fed Cupu, k postupu přes Austrálii do Světové skupiny však nepomohla.

Do většího povědomí se čtyřiatřicetiletá Oprandiová zapsala ve dvouhře, ve které vyšplhala na dvaatřicáté místo světa. Mimo jiné se o to zasloužila účastmi v semifinále v Oieras a v Bruselu, po French Open a Wimbledonu však vinou zraněného ramena musela vynechat osm měsíců.

Švýcarka necelý čtvrt rok po návratu postoupila do svých jediných finále na okruhu WTA. V semifinále dvouhry vyřadila nasazenou jedničku Danieulu Hantuchovou, nakonec ovšem nezvládla třísetový zápas proti Maríi Terese Torrove Florové. Společně s Garbine Muguruzaovou na stejném místě ovládly čtyřhru.

Oprandiová na grandslamech nejdále došla do třetího kola na Australian Open, ve Wimbledonu a na US Open dvakrát vyhrála v prvním kole. Na French Open se nikdy nedostala přes úvodní zápas na turnaji.

Romina Oprandiová během kariéry odehrála 627 utkání, dočkala se 408 výher. Na turnajích nižších kategorií vyhrála šestadvacet turnajů ve dvouhře. Svůj poslední zápas sehrála loni v červnu na ITF v Brescii. V průběhu kariéry, během které porazila Anu Ivanovičovou, Kim Clijstersovou nebo Světlanu Kuzněcovovou, vinou zdravotních problémů prodělala šestnáct operací.