Startuje série turnajů v USA: Vlastní míče a hvězdné obsazení

- Filip Lefenda

Minulý týden se začal hrát tenis v Německu, v tom aktuálním se pak šňůra menších turnajů rozjede i ve Spojených státech. Konkurence zde přitom bude nepoměrně vyšší. V akci bude na Floridě, mimo jiné, i světová osmička Matteo Berrettini (na snímku).

První z třídenních podniků odstartuje ve městě West Palm Beach v pátek 8. května. Semifinalista posledního US Open Berrettini zde změří síly s Američany Opelkou, Sandgrenem a Paulem.

Účastníci budou hrát o body do globálního univerzálního tenisového žebříčku, jenž čítá na 800 tisíc tenistů ze dvou stovek zemí. „Lokální a malé skupiny budou v blízké budoucnosti novou součástí naší hry. Musíme se přizpůsobit. Série turnajů UTR ukazuje, že tenis lze hrát lokálně a bezpečně,“ prohlásil Mark Leschly, ředitel Universal Tennis.

Série se zúčastní také ženy. Za dva týdny budou v akci Američanky Riskeová, Collinsová či Anisimovová, nebo třeba Australanka Tomljanovicová.

Všechna utkání, která bude možno sledovat živě na internetu, se uskuteční za dodržení přísných hygienických podmínek. Přítomni nebudou poblíž kurtů nejen diváci, ale i čároví rozhodčí či sběrači. Míče by pak měly být speciálně označeny tak, aby každý z hráčů bral před podáním do rukou jen ty své.