WTA

TOP 20 hráček WTA! Kdy Kvitová a Plíšková získaly první titul?

- Radek Štohl

Oficiální web WTA si pro nás připravil další tenisový seriál. Tentokrát se zaměřil na dvacet nejlepších singlistek současnosti a jejich první tituly ve dvouhře v této kategorii. Připomene si tak úspěchy Karolíny Plíškové, Petry Kvitová nebo Markéty Vondroušové.

1) Asleigh Bartyová (Kuala Lumpur, 2017)
Aktuální světová jednička se poprvé radovala před třemi lety. Tehdy dvacetiletá tenistka na turnaji v Kuala Lumpur začínala ve dvoukolové kvalifikaci, svůj jediný set ztratila hned v prvním kole s Irinou Falconiovou (6:3, 5:7), 6:0). Včetně kvalifikace nadělila hned čtyři kanáry, v závěrečném zápase nedala šanci Nao Hibinové (6:3, 6:2).

2) Simona Halepová (Norimberk, 2013)
Rumunská tenistka musela čekat do června 2013. Bývalá světová jednička v daném ročníku nejprve překvapila postupem do semifinále v Římě, v Norimberku již slavila zisk trofeje. Rovněž Halepová odevzdala jedinou sadu, v semifinále jí dělala největší problémy Lucie Šafářová (6:3, 0:6, 6:2).

3) Karolína Plíšková (Kuala Lumpur, 2013)
Česká hráčka již za sebou měla devět titulů z turnajů nižších kategorií, na své první finále WTA ve dvouhře však stále čekala. Dočkala se v roce 2013, kdy okamžitě vyhrála svůj první podnik. Plíšková v Kuala Lumpur startovala jako nenasazená tenistka, při cestě do finále neztratila jediný set. V zápase o titul otočila zápas se zkušenější Bethanie Mattekovou-Sandsovou, kterou přehrála 1:6, 7:5, 6:3.

4) Sofia Keninová (Hobart, 2019)
Vítězka letošního Australian Open si pro první triumf dokráčela v lednu minulého roku. Na druhém turnaji sezóny v Hobartu neztratila jediný set, mimo jiné porazila nasazenou jedničku Caroline Garciaovou nebo šestou hráčku podniku Alize Cornetovou. Ve finále zametla s Annou Karolínou Schmiedlovou 6:3, 6:0.

5) Elina Svitolinová (Baku, 2013)
Někdejší světová trojka odjížděla do Baku jako sedmá nejvýše postavená tenistka turnaje, za sebou měla šest titulů z nižších kategorií. V Ázerbájdžánu ztratila set jen v úvodním kole, následně už musela pouze do tiebreaku. Ve čtvrtfinále si poradila s favorizovanou Donnou Vekičovou 6:2, 6:3.

6) Bianca Andreescuová (Indian Wells, 2019)
V té době osmnáctiletá tenistka překvapivě dobyla BNP Paribas Open. Během jedenácti dní porazila Garbine Muguruzaovou, Elinu Svitolinovou a ve finále Angelique Kerberovou. Kanaďanka se před turnajem nacházela na šedesáté příčce dvouhry.

7) Kiki Bertensová (Fes, 2012)
Osmadvacetiletá hráčka, která uprostřed týdne vyhrála Virtuální turnaj v Madridu, se v dubnu 2012 vydala do kvalifikace v marockém Fesu. Ve finále tříkolového osudí vyzrála na Kristýnu Plíškovou, v hlavní soutěži poté vyřadila Chanelle Scheepersovou nebo v semifinále Simonu Halepovou.

8) Belinda Bencicová (Eastbourne, 2015)
Švýcarské tenistce se ročník 2015 vydařil na výbornou. V červnu v Eastbourne i zásluhou skreče Caroline Wozniacké a finálové výhry nad Agnieszkou Radwanskou (6:4, 4:6, 6:0) vyhrála první trofej na WTA. O necelé dva měsíce později ovládla také prestižnější turnaj v Torontu, kde v semifinále šokovala Serenu Williamsovou.

9) Serena Williamsová (Open Gaz v Paříži, 1999)
Legendární Američanka vyhrála dnes již neexistující turnaj v Paříži, který zanikl v roce 2014. Zmíněné Belindě Bencicové v té době ještě nebyly ani dva roky. Serena Williamsová v roce 1999 ve Francii porazila Nathalie Dechyovou, ve finále zdolala Amelie Mauresmovou 6:2, 3:6, 7:6.

10) Naomi Ósakaová (Indian Wells, 2018)
Stejně jako Bianca Andreescuová, tak Naomi Ósakaová svůj první titul oslavila na BNP Paribas Open, také ona v závěru sezóny dobyla US Open. Ósakaová v Indian Wells začala výhrou nad Marii Šarapovovou, ve čtvrtfinále si vyšlápla na Karolínu Plíškovou, následně nedala šanci Simoně Halepové. Ve finále ji nezaskočila ani další překvapivá účastnice zápasu o trofej Darja Kasatkinová.

11) Aryna Sabalenková (New Haven, 2018)
Do turnaje vstupovala jako nenasazená tenistka, v závěru byla její šampionkou. Běloruská hráčka v průběhu týdne porazila Samanthu Stosurovou, Belindu Bencicovou nebo ve finále Carlu Suarezovou-Navarrovou. Sabalenková od té doby získala dalších šest trofejí. Z posledních sedmi finále byla neúspěšná jen jednou.

12) Petra Kvitová (Hobart, 2009)
Podruhé se v našem seznamu objevuje české jméno, podruhé jsme také u Hobartu. Petra Kvitová poprvé triumfovala před více než jedenácti lety, ve finále přehrála krajanku Ivetu Benešovou 7:5, 6:1. Kvitová na začátku turnaje smetla Sally Peersovou dvakrát 6:0, ve čtvrtfinále předvedla obrat s Anastasijí Pavljučenkovovou (1:6, 7:5, 6:3).

13) Madison Keysová (Eastbourne, 2014)
Finalistka US Open 2017 v roce 2014 uspěla v Eastbourne. Američanka hned v úvodním kole překvapila Jelenu Jankovičovou dvakrát 6:3, vzápětí porazila také Jelenu Vesninovou. Ve finále svedla velkou bitvu s Angelique Kerberovou, kterou přehrála 6:3, 3:6, 7:5.

14) Johanna Kontaová (San José, 2016)
Bývalá čtvrtá hráčka světa se na americké půdě představila jako favoritka číslo tři. Byla nasazena přímo do osmifinále, své čtyři zápasy zvládla bez porážky. V semifinále porazila Dominiku Cibulkovou, v závěrečném duelu dokázala vyzrát na Venus Williamsovou 7:5, 5:7, 6:2.

15) Petra Martičová (Istanbul, 2019)
Kdo si počká, ten se dočká. Petře Martičové bylo osmadvacet, když poprvé zvedla pohár nad hlavu. Na antuce v Istanbulu sehrála pět zápasů, přičemž čtyři byly třísetové, v semifinále odehrála jediný set. Martičová v Turecku doslova udolala Kristinu Mladenovičovou 7:6(4), 2:6, 7:6(2), ve finále otočila utkání s Markétou Vondroušovou (1:6, 6:4, 6:1.).

16) Garbine Muguruzaová (Hobart, 2014)
Hobart do třetice. Garbine Muguruzaová svůj první triumf dobyla ve dvaceti letech, když na podniku v Austrálii musela projít tříkolovou kvalifikací, ve které ztratila jen sedm gemů. Famózní jízda Španělky pokračovala v hlavní soutěži, soupeřkám v pěti zápasech dovolila pouhých osmnáct gemů. Ve finále porazila Kláru Zakopalovou (dříve Koukalovou) 6:4, 6:0.

17) Elena Rybakinová (Bukurešť, 2019)
Kometa letošní sezóny si na první vavřín sáhla před desíti měsíci. V té době devatenáctiletá hráčka sice musela absolvovat dva tiebreaky, přesto nepřišla o jedinou sadu. Největším skalpem Rybakinové byl vítězství nad Viktorií Kužmovou, kterou ve čtvrtfinále přehrála 7:6(4), 6:3.

18) Markéta Vondroušová (Biel, 2017)
Průlom největší naděje českého tenisu. Na začátku sezóny 2017 vyhrála dvacet zápasů v řadě, ve finále turnaje nižší kategorie v Perthu ji zastavila Marie Bouzková (6:1, 3:6, 2:6). Vondroušová následně na stejném místě vypadla ve čtvrtfinále, v Clare došla do závěrečného zápasu o titul, ve kterém neuspěla. Přišlo semifinále ve francouzském Croissy-Beaubourg, po kterém se dostavil švýcarský turnaj WTA v Bielu. Češka zvládla tříkolovou kvalifikaci, ve čtvrtfinále porazila Kristýnu Plíškovou, v semifinále Barboru Strýcovou. Závěrečný duel přinesl výhru nad Anett Kontaveitovou.

19) Alison Riskeová (Tchien-ťin, 2014)
Psal se říjen roku 2014 a Alison Riskeová ve čtyřiadvaceti letech dobyla první triumf na okruhu WTA. Americká tenistka během podniku Tchien-ťin nepřišla o jedinou sadu, v semifinále přišla o jediný gem s Saj-saj Čeng. Riskeová ve finále přehrála Belindu Bencicovou 6:3, 6:4.

20) Maria Sakkariová (Rabat, 2019)
Dvacátá hráčka světového žebříčku dvouhry na dosud jediný titul v kariéře dosáhla loni v Rabatu. Na antukovém turnaji prošla do finále bez ztráty set, ve čtvrtfinále poslala domů Elise Mertensovou (6:4, 7:6). Sakkariová v závěrečném zápase musela otáčet zápas proti Johanně Kontaové, kterou nakonec porazila 2:6, 6:4, 6:1.