Djokovič o finále Wimbledonu 2019: Bez chyby v tiebreaku? Poprvé v životě

- Radek Štohl

Loňský Wimbledon nabídl atraktivní finále mužské dvouhry. Novak Djokovič v pětisetovém klání zdolal Rogera Federera, v závěrečném setu musel odvracet dva mečboly. Djokovič se v nedávném rozhovoru rozpovídal o zmíněném zápase.

Jednalo se o nejdelší finále mužské dvouhry Wimbledonu. Vůbec se tak ale nemuselo přihodit. Novak Djokovič byl v pátém setu na pokraji porážky, za stavu 7:8 a 15:40 na returnu čelil dvěma mečbolům Rogera Federera. Djokovič hrozby odvrátil a po setech 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3) slavil šestnáctý grandslamový titul kariéry.

„Byl to jeden ze dvou nejkrásnějších zápasů, které jsem kdy odehrál. Tím druhým bylo finále v Austrálii s Rafou v roce 2012," prohlásil Djokovič pro Sky Sport Italia se vzpomínkou na Australian Open, kde po téměř šesti hodinách (nejdelším grandslamovém finále v historii) udolal Rafaela Nadala 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5. 

Ale zpátky k uplynulému Wimbledonu. Novak Djokovič ve většině statistik za Rogerem Federerem zaostával, zahrál o čtyřicet vítězných úderů méně (54:94), na returnu uspěl jen třikrát (Federer sedmkrát). Bilance Srba byla horší také v celkovém zisku fiftýnů (203:218). Ani tato čísla však Djokovičovi nezabránila k pátému triumfu ve Wimbledonu.

„Byly to ojedinělé zápasy. Od technických úderů, přes kvalitu hry Rogera od prvního do posledního míčku. Stačí se jen podívat na statistiky. Rozhodující míčky jsem však zahrál skvěle, během tří tiebreaků jsem nevytvořil jedinou nevynucenou chybu, což se možná přihodilo poprvé v kariéře," zavzpomínal dvaatřicetiletý Srb.

„Podobná utkání se přihodí tak jednou dvakrát za kariéru. Můžu jen být vděčný za skutečnost, že jsem byl schopný bojovat proti takovému hráči jakým je Roger na takovém dvorci jakým je Centrální kurt ve Wimbledonu," dodal Djokovič na závěr.