Bývalý člen elitní padesátky vyfasoval trest za doping

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisová federace ukončila vyšetřování dopingového prohřešku chilského tenisty Nicolase Jarryho. Byť uznala, že bývalý 38. hráč světa užil zakázané látky nevědomě, udělila mu trest na 11 měsíců.

„Konzumoval jsem multivitaminy vyrobené v Brazílii. Doporučil mi je doktor s tím, že neobsahují nic zakázaného,“ hájil se Jarry už v lednu. Tehdy se dozvěděl, že byl pozitivně testován během finálového turnaje Davisova poháru v Madridu. Ve vzorku z 19. listopadu mu byly nalezeny zakázané látky ligandrol a stanozolol.

ITF během svého vyšetřování sice nakonec jeho vysvětlení přijala, ale trestu se Jarry nevyhnul. Byl mu zpětně udělen trest na 11 měsíců od 16. prosince. Na kurt se bude znovu moci postavit 15. listopadu tohoto roku.

Současný 89. hráč žebříčku si bude odpykávat trest bez ohledu na to, jestli se tenisová sezona znovu spustí či nikoliv. Pokud by se naplnily nejčernější scénáře a v tomto roce se už žádné turnaje nehrály, Jarrymu by se jeho suspendace neposouvala.

Jarry v minulé sezoně vyhrál turnaj ATP ve švédském Bastadu. V této sezoně odehrál ATP Cup a turnaj v Adelaide, přičemž poté mu byla kvůli zjištěnému dopingu pozastavena činnost a přišel například o Australian Open.