WTA

Ace Queen poslední dekády! Řádila Plíšková, rekord drží Češka

- Radek Štohl

V uplynulých sezónách o tom není pochyb. Co se týče počtu trefených es, tak vládne Karolína Plíšková. Z posledních pěti dovršených sezón se v daném ohledu hned čtyřikrát stala královnou ženského okruhu, v roce 2016 dokonce posbírala nejvíce es za poslední dekádu. Podívejme se na hráčky, které od sezóny 2010 vládly této statistice.

2010: Naděžda Petrovová (306 es)
Ruská tenistka se na pomyslnou první příčku dostala zásluhou čtvrtfinálových účastí na Australian Open a French Open. Někdejší třetí hráčka žebříčku dvouhry v jedné ze svých nejúspěšnějších sezón také uhrála finále v New Havenu, semifinále v Soulu či čtvrtfinále v Římě a Madridu, což ji v roce 2010 vyneslo na patnáctou pozici. Petrovová ukončila kariéru v lednu 2017, na kurtech se vinou zdravotních problémů neukázala od dubna 2014.

2011: Marion Bartoliová (270 es)
Následující rok na toto prvenství stačilo o 36 es méně. Vítězkou se stala Marion Bartoliová, která v sezóně v 2011 odehrála svůj druhý nejlepší grandslam kariéry, postoupila do semifinále French Open. Francouzka k tomu přidala tituly z Eastbourne a Tokia, byla ve finále Indian Wells, Štrasburku či San José. Kariéru zakončila v sezóně 2013, pouhý měsíc po zisku jediného grandslamu ve Wimbledonu. O pět let později se neúspěšně snažila o comeback.

2012: Serena Williamsová (484 es)
Od sezóny 2012 začala královna es nabírat jiných rozměrů. Serena Williamsová tehdy prožila fantastický rok, během kterého dobyla Wimbledon, dvouhru i čtyřhru na olympiádě. Přemožitelku nenašla ani na US Open nebo Turnaji mistryň. Williamsová v roce 2012 prohrála pouhé čtyři zápasy ve dvouhře, rovněž dominovala v počtu nastřílených es.

2013: Serena Williamsová (480 es)
Další úchvatná sezóna americké tenistky. Připsala si o dvacet výher více, opět nezvládla jen čtyři duely. Vybojovala jedenáct titulů, mezi nimiž nechyběly trofeje z French Open a US Open, triumfovala v Madridu, Římě či Torontu. Rok znovu završila úspěchem na Turnaji mistryň.

2014: Serena Williamsová (452 es)
Počet trefených es postupně klesal, královna zůstala stejná. Legendární Serena Williamsová obhájila trofej z domácího US Open, potřetí v řadě uspěla na Turnaji mistryň. Další tituly přidala v Miami, Římě a Cincinnati. Během sezóny byla pokořena osmkrát.

2015: Karolína Plíšková (517 es)
Úřadování Karolíny Plíškové započalo před pěti lety, když se číslo es hned vyhouplo přes 500. Češka zároveň poprvé v kariéře nakoukla do TOP 10. Na domácím turnaji v Praze získala titul, jediný zápas od trofeje jí chyběl v Sydney, v Dubaji, Birminghamu a San José. Nejlepším výsledkem na grandslamu bylo třetí kolo z Australian Open.

2016: Karolína Plíšková (530 es)
Česká hráčka kralovala podruhé v řadě. Na okruhu nastřílela o 200 es více než jakákoliv její soupeřka. Plíšková přidala tituly z Nottinghamu a Cincinnati, neúspěšná byla ve finále Eastbourne nebo semifinále Indian Wells. Skvělý rok podpořila finálovou účastí na US Open. Po semifinálové výhře nad Serenou Williamsovou v boji o titul nestačila na Angelique Kerberovou 3:6, 6:4, 4:6.

2017: Karolína Plíšková (452 es)
Ačkoliv se u Karolíny Plíškové počet es výrazně dostal pod hranici 500, tak potřetí za sebou uhájila korunu „Ace Queen". Poprvé v kariéře se vyhoupla na pozici světové jedničky ve dvouhře, uspěla na generálkách před Australian Open a Wimbledonem v Brisbane, resp. v Eastbourne. Na třech grandslamech uhrála čtvrtfinále, na French Open z toho bylo semifinále. Ve Wimbledonu vypadla již po druhém zápase. V Indian Wells, Miami a Cincinnati neúspěšně bojovala o finále, v Dubaji získala titul.

2018: Julia Görgesová (492 es)
Karolína Plíšková se poprvé od roku 2013 nepřehoupla přes hranici 400 es (393). Mimo jiné ji to tak stálo čtvrtý triumf „Ace Queen" v řadě, celkově skončila na druhém místě. Statistiku ovládla Němka Julia Görgesová, která v sezóně 2018 vystoupala na devátou příčku, což je dosud její nejlepší umístění kariéry. Výrazně si k tomu pomohla svým servisem, který ji dovedl až do semifinále Wimbledonu. Görgesová slavila tituly z Aucklandu a Lucemburku, v Charlestonu byla krok od trofeje.

2019: Karolína Plíšková (488 es)
Aktuálně třetí hráčka žebříčku dvouhry loni získala ztracený triumf zpátky. Do sezóny vstoupila brilantně, dobyla Brisbane a v semifinále nestačila na pozdější vítězku Naomi Ósakaovou. V Miami došla až do finále, v Římě dobyla druhou trofej roku. Titul přidala ještě v Eastbourne a Čeng-čou. Na zbylých grandslamech uhrála třetí kolo (French Open) a dvě osmifinále.