ATP

Roddick o taktice na Federera: Po 12 letech jsem to konečně pochopil

- Marek Bartošík

Když proti sobě na kurt nastoupili Roger Federer a Andy Roddick, mohli jste si být téměř jistí vítězstvím Švýcara. Američan ve vzájemné bilanci drtivě zaostával, uspěl jen třikrát z 24 pokusů. Nyní se rozpovídal o jedné z příčin nezdarů, jíž měla být specifická taktická chyba na returnu druhého podání.

Že Andy Roddick není wimbledonským šampionem, je především zásluha Rogera Federera. Švýcarský elegán vyřídil Američana jednadvacetkrát, přičemž ovládl všechna tři jejich finále na travnatém grandslamu.

Sedmatřicetiletý Američan se ve videorozhovoru pro Tennis Channel Live rozpovídal, proč se mu proti Federerovi dlouhá léta nedařilo. Řeč přišla i na opakovaný taktický nezdar.

„Když jsem zkusil oběhnout return druhého podání na forhend, vždy jsem si vybral špatný moment. Prostě mi to poslal do volného místa,“ přiznal Roddick, který zmínil jednu výjimečnou schopnost Švýcara.

„Při svém servisu sleduje protivníky déle než většina ostatních hráčů,“ všiml si.

Někdejší vítěz US Open stihl změnit taktiku doslova v hodině dvanácté – v posledním vzájemném klání na okruhu Federera před osmi lety v Miami zdolal. A zásluhu na tom měl i kvalitní, velmi agresivní return druhého podání.

„Pálil jsem to tam, v jednu chvíli jsem dal tři nebo čtyři za sebou. Během zápasu se na mě podíval a jako by si myslel: ‚Takže už to konečně víš‘,“ vzrušeně vzpomínal Roddick na vítězství 7:6, 1:6 a 6:4, čímž vylepšil strašidelnou bilanci na 3:21.

„Jsem pitomec, že jsem to pochopil až po dvanácti letech,“ doplnil k tématu majitel 32 titulů ze dvouhry.