Djokovič si musí na rekord počkat. ATP zmrazila žebříček i rekordy

- Jan Havlovic

ATP oznámila, že po vzoru ženské tenisové organizace WTA zmrazí až do 13. července světový žebříček a s ním spojené rekordy. Tato zpráva jistě příliš nepotěšila Novaka Djokoviče, který musí odložit útok na rekord v počtu týdnu na postu světové jedničky. Na lídra této historické statistiky Rogera Federera ztrácí 28 týdnů.

Novak Djokovič vstoupil do letošní sezony výborně a po triumfu na Australian Open si udržel pozici světové jedničky před Rafaelem Nadalem. Dvaatřicetiletý tenista tak nadále stíhá v historických tabulkách rekord Rogera Federera, který strávil na trůnu mužského tenisu 310 týdnů. 

Srbská tenisová legenda je s číslem 282 týdnů v pořadí aktuálně třetí za Američanem Petem Samprasem (286), který má na Djokoviče čtyři týdny náskok. Posun na druhé místo musí nicméně Djokovič odložit, jelikož ATP rozhodla ve středu o zmražení žebříčku, které potrvá až do 13. července. 

Mužská tenisová organizace napodobila WTA, která o tomto kroku rozhodla již dříve. „Zmražení se netýká pouze žebříčku, ale také všech statistik jako jsou například týdny strávené na postu světové jedničky nebo v TOP 10,“ stojí v prohlášení na profilu WTA Insider. Ve stejném duchu rozhodli i zástupci ATP.

Djokovič zůstává v této sezoně v soutěžních duelech neporažený, když vyhrál 18 zápasů. Nejprve dovedl Srby k titulu na ATP Cupu, poté ovládl Australian Open a triumfoval na turnaji v Dubaji. Jeho cestu za překonáním Federerova rekordu pozastavila až pandemie koronaviru.