ATP

Wawrinka o stínu Federera: Bylo to těžké. Jak mu pomohl?

- Radek Štohl

Kdyby Stan Wawrinka žil v jiné době, by byl považovaný za švýcarského super hrdinu. Trojnásobný grandslamový vítěz se totiž nachází v časech svého krajana a jednoho z nejlepších hráčů tenisové historie Rogera Federera, který získal o sedmnáct grandslamových trofejí více. Wawrinka se v nedávném povídání s Benoitem Pairem zmínil o tom, jaké to bylo žít vedle věhlasnějšího tenisty.

Na konci března oslavil pětatřicáté narozeniny. Stan Wawrinka však i přes pokročilejší tenisový věk a vleklé zranění kolene z poslední doby patří k nejlepším hráčům na okruhu. Aktuálně sedmnáctý tenista žebříčku dvouhry letos došel do čtvrtfinále Australian Open, v Dauhá uhrál semifinále a v Acapulcu prošel mezi osmičku nejlepších tenistů turnaje. V minulosti toho však dokázal ještě více.

Před více než šest lety dobyl Australian Open, následně se objevil na třetím místě žebříčku dvouhry. Vyhrál také French Open 2015 a US Open 2016. K zisku kariérního grandslamu mu tak chybí Wimbledon, na kterém dvakrát postoupil do čtvrtfinále. I přes skvělé úspěchy však v rodném Švýcarsku zůstává jako druhý v pořadí. Za legendárním Rogerem Federerem.

„Žít v jeho stínu bylo ze začátku těžké. Z této situace jsem se však nakonec rozhodl vzít to pozitivní. S nejlepším hráčem všech dob jsem měl příležitost trénovat snad tisíckrát, po jeho boku vyhrát Davis Cup a také čtyřhru na olympiádě," rozpovídal se Stan Wawrinka během živého vysílání na Instagramu s Francouzem Benoitem Pairem.

„Na začátku kariéry jsem ho požádal o hodně rad. Debaty s těmi nejlepšími sportovci vám umožní posunout se dopředu, jelikož se od nich pokaždé dozvíme něco zajímavého," přiznal Wawrinka, který na svůj první grandslam dosáhl dva měsíce před dovršením devětadvaceti let.