Simona Halepová: Nedůvěra v pokračování sezony i strach o plíce

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Simona Halepová žije v posledních týdnech ve strachu z mnoha věcí. Nejedná se pouze o obavy z pandemie koronaviru, ale i o strach z předčasného ukončení sezony či obrovské ekonomické krizi, do které se podle ní svět kvůli současné situaci s virem řítí.

Vítězka loňského Wimbledonu poté, co bylo oznámeno zrušení srpnového Rogers Cupu, připustila, že tato sezona může být prakticky již u konce. Ač nikdo neví, jaký bude vývoj, sama Rumunka se připravuje na nejhorší.

„Ten nejčernější scénář, na který myslím, je, že bude zbytek sezony zrušen,“ uvedla. „Jsem si jistá, že toto období zvládneme, když budeme poslouchat a zůstaneme doma. Ale v tuto chvíli to vypadá, že paiza bude mnohem delší a ne jen do července.“

Sama také dodala, že její nejdelší pauza trvala tři týdny, což je oproti této vynucené přestávce hodně krátká doba. Návrat tak nebude jednoduchý. „Vlastně nevím, co očekávat. Ale nejdůležitější asi budou nohy. Snažím se udržovat v kondici běháním,“ přiznala.

Kvůli neplánované pauze také musela změnit svůj denní rozvrh. Navíc je zavřená ve svém bytě v Bukurešti. „Trochu víc spím, což jsem dříve nemohla. Chodím do postele o něco později a vstávám také později, třeba až v deset. To dřív nešlo, protože jsem měla program,“ našla alespoň malé pozitivum v jinak dost těžkých dobách.

I přesto, že je aktivní sportovkyně a na vrcholu sil, z obávaného viru COVID-19 má strach. „Hlavně na začátku jsem se bála, že by mohl poškodit mé plíce. Ale pak jsem pochopila, že když se budu chránit, vše bude v pořádku. Teď se víc obávám o ty, kteří mají zdravotní problémy.“

„Ale nejen o ně. Z tohoto viru mám strach i proto, že i když jsme zdraví a máme dobrou imunitu, tak se sice vyléčíme, ale virus nám může zanechat vážné poškození plic,“ přiznala obavy. „I proto jsem se rozhodla k maximální opatrnosti,“ podotkla s tím, že se snaží příliš nevycházet na veřejnost.

Dopady současné koronavirové krize budou, podle Halepové, mít nedozírné ekonomické následky, k čemuž se rovněž dostala při svém rozhovoru pro rumunskou televizi. „Blíží se obrovská ekonomická krize a bude to hodně těžké pro spoustu lidí. Nejdůležitější je zachovat klid a myslet na to, že se to netýká jen nás, ale lidí po celém světě,“ podotkla světová dvojka.