Wimbledon a Federer. Silné pouto a emotivní vzkaz Švýcara

- Radek Štohl

Kdo jiný by ze současné generace měl mít toto právo? Roger Federer ve spolupráci s Wimbledonem natočil video, ve kterém nejen vzpomíná na začátky slavného turnaje, ale rovněž věří v lepší zítřky.

O zrušení letošního Wimbledonu, který se měl konat od 28. června do 11. července, se rozhodlo prvního dubna. Vinou nového typu koronaviru musí nejlepší tenisté z celého světa zapomenout na třetí grandslam sezóny přesně po pětasedmdesáti letech.

Potvrzení o neuskuteční londýnského turnaje rozesmutnilo nejednoho tenisového fanouška, tamní pořadatelé se tak rozhodli pro malou náplast. K dílu si přizvali držitele dvaceti grandslamových trofejí Rogera Federera.

„Od roku 1877 si fanoušci Wimbledonu osvojili tento velký turnaj. Sledovali jsme ho přes obrazovky, ve všechny možné hodiny ve dne a v noci, z různých koutů světa. Dokonce i ve frontách," zaznívá hlas Federera z více jak minutu a čtvrt dlouhého videa.

„Letos v létě bohužel musíme spojit síly tím, že se ho nezúčastníme. Nepostaví se tak žádné stany, rekordy zůstanou nepokořeny a jména vítězů nebudou vyryta do trofejí. Děkujeme však za vaši vášeň a podporu. Korunováno bude nespočet šampionů," pokračoval osminásobný vítěz travnatého grandslamu.

„Jsou to pracovníci první linie, kteří za nás bojují. Za jejich úsilí je také opěvujeme. Nyní je hra přerušena, jako celek však doufáme v lepší zítřky," dodal Federer.