Moc v tenisovém světě. Kdo jsou nejvlivnější lidé bílého sportu?

- Jan Vojkůvka

Mít moc a vliv, to je většinou doména šéfů nejrůznějších organizací. Nejinak by tomu mělo být v tenise, kde ovšem pomyslní vládci profesionálních okruhů dostali pořádně na frak. A není nejspíš překvapením, že na čele žebříčku nejvlivnějších osobností jsou hrající legendy v čele s Rogerem Federerem a Serenou Williamsovou.

Renomovaný francouzský deník L’Equipe se rozhodl vypracovat žebříček nejvlivnějších osobností, které v současnosti tenis má. Nechybí v něm šéfové ATP a WTA či šéf australského tenisového svazu Craig Tilley (zároveň šéf Australian Open). Neschází ani hráčští agenti, což jsou velmi vlivní lidé v tenisovém prostředí, nebo Stacey Allasterová z USTA (Americká tenisová asociace).

Ti všichni, včetně legendární Billie Jean Kingové, se ovšem museli sklonit před fenomenálními tenisty, v jejichž čele není nikdo jiný než Roger Federer.

Právě Federer je podle L’Equipe nejvlivnějším člověkem v tenisovém prostředí. Byť je to stále především hráč, nesmí se zapomenout ani na jeho další aktivity. Ostatně je šéfem agentury Team8, která má pod svými křídly například supertalentovanou Cori Gauffovou. Je také zakladatelem Laver Cupu, který se dokonce dostal pod hlavičku ATP.

Dvacetinásobný grandslamový šampion má v tenisovém prostředí velké slovo. Jeho vliv je podle L’Equipe ohromný, a tak jej francouzský deník, který má ve svých řadách mnoho tenisových expertů, umístil na první místo svého speciálního žebříčku.

Hned za něj dosadil Serenu Williamsovou, která bojuje za rovnoprávnost, její účty na sociálních sítích sledují miliony lidí a je v popředí zájmu nejen sportovních deníků. Jak píše deník L’Equipe, Williamsová prolomila všechny bariéry a její síla se neomezuje jen na tenisový kurt.

Třetí a čtvrté místo pak obsadili Novak Djokovič a Rafael Nadal. Až za nimi se objevil první z funkcionářů, kterým je již zmíněný Tilley z Austrálie.

Mít moc a vliv není v tenise doménou jen mužů za kancelářskými stoly. Jejich místa jim sebrali ti, kteří sami stále zápolí o největší tenisové trofeje.