VIDEO: Trénuj jako Federer. Švýcar založil výzvu, dočkal se mohutné odezvy

- Marek Bartošík

Tenisová zeď Rogera Federera opět našla využití. Švýcar už na konci března předvedl ve sněhové vánici své pověstné trikové údery. Zkraje dubna potrénoval halfvoleje. Tentokrát oslnil precizním cvičením volejů, hraných z bezprostřední blízkosti zdi. Švýcar při té příležitosti vyzval zájemce, aby ukázali své schopnosti. Do iniciativy se zapojili profesionální tenisté i sportovci z jiných odvětví, celebrity i neznámí lidé.

Roger Federer úspěšně pokračuje v propagaci svého projektu „Tenis doma“. V době koronavirové epidemie Švýcar nelení a opakovaně se vydává k tenisové zdi, aby inspiroval své fanoušky, kolegy a přátele.

V úterý zveřejnil minutové video, v němž v minimální vzdálenosti od zdi odehraje bez zaváhání přibližně 200 forhendových volejů. Jako módní doplněk si vybral elegantní bílý klobouk.

„Tady je užitečné sólové cvičení. Uvidíme, jak vám to půjde. Odpovězte videem a já vám poradím. Svůj klobouk volte moudře,“ napsal osmatřicetiletý Švýcar.

Video si okamžitě získalo popularitu a odpovědi se dvacetinásobnému grandslamovému vítězi jen hrnuly. Ten trpělivě reagoval nejen na slavná jména, ale i na obyčejné tenisové nadšence ze všech koutů světa, kteří často vymysleli skutečně originální varianty cvičení.

Výzvu přijali třeba Novak Djokovič, Sofia Keninová, Coco Gauffová, fotbalista Toni Kroos, lyžařky Mikaela Shiffrinová a Lindsey Vonnová či herec Hugh Jackman.

„Díky za vtipný nápad, Rogere. Kdybych trénovala dalších 80 let, možná by se mi v tomhle cvičení dařilo aspoň z poloviny jako tobě. Zatracené křeče v zápěstí,“ napsala pětadvacetiletá Shiffrinová.