Kimiko Dateová-Krummová chystá další comeback! Léčba kolene probíhá dobře, raduje se

- Jan Vojkůvka

V Japonsku se kromě turnajů plánuje další velký velký návrat veteránky tenisových dvorců. Kimiko Dateová Krummová, bývalá čtvrtá hráčka světa, raketu na hřebík rozhodně pověsit nehodlá a chystá svůj další comeback.

Příští týden bude Kimiko Dateové Krummové již 46 let, přesto svůj milovaný tenis chce nadále provozovat na nejvyšší úrovni a to i přes fakt, že celý rok 2016 nehrála kvůli operaci a následné rekonvalescenci.

Naposledy se japonská legenda představila na dvorcích na letošním Australian Open, kde vypadla hned v prvním kole kvalifikace a následně si dala dlouhodobou zdravotní pauzu. Důvodem byly problémy s kolenem, se kterým nakonec musela podstoupit operaci a bylo jasné, že v průběhu letošní sezony se již na kurtech neobjeví.

Bývalá světová čtyřka se ale nevzdává, ale ač po návratu na kurty v roce 2008 měla často problémy se zraněními, věří, že roční pauza a dlouhodobá rekonvalescence kolene ji může jedině prospět.

Říkala jsem již předtím, že to bude trvat zhruba rok,“ řekla na tiskové konferenci v Tokiu k její léčbě operovaného kolene. „Je pouze otázkou, jestli to bude chtít více nebo méně času, než budu úplně fit,“ prohlásila.

Dateová poprvé ukončila kariéru v roce 1996, ale k tenisu se po dvanácti letech vrátila a v roce 2008 se opět naplno vrhla do turnajového kolotoče. Držitelka celkově osmi titulů na okruhu WTA naposledy slavila triumf v roce 2009 v Soulu, ale na turnajích ITF se jí od návratu na dvorce dařilo mnohem více. V roce 2008 získala tři tituly, o rok později k Soulu přidala dva triumfy na štědře dotovaných turnajích nižší kategorie. Následně v roce 2011 ovládla podnik v Poitiers a v roce 2012 přidala další tři tituly na turnajích dotovaných 50 a 75 tisíci dolary.

Navíc se začala mnohem více prosazovat i v deblu, kde vystoupala v lednu 2015 až na 28. místo. Na začátku této sezony pak figurovala na 141. místě na singlovém rankingu.

V současnosti všechno jde dobře směrem k návratu a nijak nejsem limitována v běžném životě. Jako sportovec musíte dostat svaly do dobré kondice a já chci své zranění správně vyléčit,“ dodala na závěr s tím, že svůj comeback sice provede, ale nechce ho nijak uspěchat.