US Open může postihnout obří skandál, varuje bývalá světová osmička

- Jan Vojkůvka

Pořadatelé amerického grandslamu v New Yorku by si měli dobře rozmyslet, jestli trvat na pořádání svého turnaje. V takovém duchu promluvil bývalý osmý hráč světa Janko Tipsarevič, jenž v minulé sezoně ukončil svou dlouhou a zraněními protkanou kariéru. Co podle slavného Srba US Open hrozí?

Vítěz čtyř turnajů na okruhu ATP s napětím sleduje dění okolo nejslavnějších turnajů světa. Už přesun French Open do zářijového termínu se mu příliš nelíbil a radost nemá ani z tvrdohlavosti pořadatelů US Open, kteří stále doufají v pořádání svého podniku na konci srpna.

„Pořád si myslím, že v této sezoně se ještě tenis hrát bude, ale US Open beru s ohromným otazníkem,“ uvedl Tipsarevič pro deník Sport Klub. „Myslím, že Spojené státy budou současnou pandemií koronaviru nejhůře zasaženou zemí a bude ohromně složité dostat situaci pod kontrolu ještě před koncem srpna, kdy se má US Open pořádat.“

Rapidní nárůst nakažených ve Spojených státech ukazuje, že se pandemii nepovedlo ani zdaleka zachytit a podle Tipsareviče bude situace ještě horší.

V takovou chvíli je, dle jeho slov, bláznovství, aby se mohl pořádat tak velký turnaj jako US Open. Tipsarevič věří, že pořadatelé hazardují především sami se sebou a připomněl i pár let starou událost z roku 2015, která stála USTA (Americká tenisová asociace, pozn. redakce) nemalé peníze.

„Asi si pamatujete, když Eugenie Bouchardová upadla před pár lety v šatně. Zažalovala US Open, soud vyhrála a získala pár milionů dolarů jako kompenzaci,“ uvedl Tipsarevič. Americký soud tehdy skutečně uznal, že pád Bouchardové na kluzké podlaze a následné zranění a odhlášení z turnaje byly způsobeny nedbalostí pořadatelů US Open.

„Dovedete si představit situaci, při které se organizátoři rozhodnou US Open pořádat, některý z hráčů se nakazí koronavirem a bude mít kvůli nemoci vážné následky? Jen si představte ten skandál,“ dodal.

US Open (dříve U.S. National Championships) se koná nepřetržitě od roku 1881. V pořadí 140. ročník se má konat od 31. srpna.