Pavljučenkovová je bez trenéra. Necítila jsem dobrou chemii, odůvodnila ukončení spolupráce

- Jan Havlovic

Anastasia Pavljučenkovová ukončila spolupráci s francouzským trenérem Samem Sumykem. Informaci potvrdil třiapadesátiletý kouč pro stránky WeLoveTennis. Rusko-francouzská spolupráce trvala od loňského září.

Pavljučenkovová najala Sama Sumyka poté, co loni nevyšla krátkodobá spolupráce s bývalým koučem Lucie Šafářové Kanaďanem Robem Steckleym. 

Ruské tenistce se vydařil hned první turnaj pod vedením Sumyka, když v japonské Ósace došla do finále. Podobný výsledek zopakovala osmadvacetiletá tenistka ještě o měsíc později na domácím podniku v Moskvě.

Francouzský tenisový odborník Sumyk si tak vysloužil pokračování spolupráce a bývalá světová třináctka pod jeho vedením absolvovala předsezónní přípravu.

Aktuálně 30. tenistce světa vyšel vstup do letošní sezony poměrně kvalitně, když v Brisbane sebrala set Petře Kvitové a v Adelaide trápila v třísetové řeži světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. Pavljučenkovová načasovala formu na Australian Open, kde vyřadila mj. Karolínu Plíškovou a ve čtvrtfinále podlehla pozdější finalistce Španělce Muguruzaové.

Pavljučenkovová odehrála ještě turnaj v Dubaji, kde dohrála v osmifinále. Tři týdny po pozastavení sezony kvůli pandemii koronaviru následně ukončila spolupráci se stávajícím trenérem.

Druhá nejlepší ruská tenistka současnosti uvedla pro ruský web Kommersant, že ze spolupráce necítila dobrou chemii. Zároveň si také stěžovala na zranění kyčle, které mohlo podle tenistky způsobit i špatné naplánování turnajů.

Sam Sumyk v minulosti trénoval věhlasná tenisová jména – Bělorusku Viktorii Azarenkovou, Španělku Garbiňe Muguruzaovou, Rusku Veru Zvonarevovou či wimbledonskou finalistku Kanaďanku Eugenie Bouchardovou.