Ovlivňoval zápasy a dostal trest, teď si jej zkracuje natáčením videí

- Filip Lefenda

Před pěti lety se podílel na ovlivnění dvou challengerových zápasů. Následně vyfasoval argentinský tenista Nicolas Kicker tříletý zákaz startu. Na nápravě nyní pracuje bývalý 78. hráč žebříčku točením videí, kterými si svůj distanc zkrátil o další čtyři měsíce.

Italská Padova a kolumbijská Barranquilla – místa, kde se Kicker podílel na ovlivnění dvou zápasů challengerového okruhu. Jelikož neinformoval TIU (Jednotka pro bezúhonnost tenisu) a nespolupracoval při vyšetřování, hrozil mu v jednu chvíli i doživotní trest.

Tak dalece to nakonec nezašlo. Verdikt byl vynesen v létě roku 2018. Tehdy stý tenista světa vyfasoval tříletí distanc, další tři roky pak jako podmínku. K tomu pokuta 25 tisíc amerických dolarů (přes 550 tisíc korun).

A jak to vypadá s hříšníkem nyní? Odpykánu má více než polovinu trestu. Další čtyři měsíce navíc dokázal ukrojit natáčením videí s protikorupční tématikou. Vítěz tří antukových challengerů v nich své tenisové kolegy varuje před důsledky porušování pravidel.

„Hrál jsem Davis Cup, porážel velmi dobré soupeře a měl před sebou celou kariéru. Měl jsem našlápnuto, abych se ten rok dostal do elitní padesátky. Všechno se pro mě vyvíjelo dobře, hrál jsem perfektní tenis, jenže jsem udělal chybu, kterou jsem si zničil kariéru,“ vzpomíná ve videu na osudový rok 2015.

V té době se potácel na rozhraní druhé a třetí stovky žebříčku a byl závislý na penězích svých rodičů. S tím chtěl skoncovat. „Ozval se mi člověk na Facebooku. Chtěl mě sponzorovat, nabízel mi peníze i auto. Poté z něj vylezlo, že je členem skupiny sázkařů a že by chtěli, abych prodal zápas. Nechal jsem to být, ale pak mě zastihli ve zranitelné situaci,“ vzpomínal na těžké chvíle argentinský reprezentant.

Pokyn zněl jasně, zápas s Ekvádorcem Lapenttim, který byl velkým papírovým (a kurzovým) outsiderem, měl prohrát. „Neustále jsem se ohlížel na umpirového rozhodčího, zda nemá nějaké podezření. Bylo to hrozné,“ necítil se v Barranquille vůbec ve své kůži. Nervózní Argentinec nakonec prohrál duel prvního kola 5:7 ve třetím setu. 

Trest Kickerovi vyprší 23. ledna příštího roku.