Krásné vzpomínky Slováků. Silný vztah k Česku mají díky rodině i úspěchům

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Slovenský daviscupový výběr, který se 6. a 7. března v Bratislavě utká s českými reprezentanty, je nabitý hráči, pro něž je Česká republika důležitá. Filip Polášek má rodinu po celé Moravě, otec Andreje Martina pochází z Děčína. Norbert Gombos si zase vzpomněl na svůj první ATP bod z Jablonce nad Nisou.

„V Česku mám polovinu rodiny, otec je Moravák,“ prozradil v Bratislavě Tenisovému světu slovenský deblista Filip Polášek, jehož nejbližší bydlí v Ostravě, ve Zlíně i v okolí Uherského Hradiště.

„Jako dítě jsem tam jezdil několikrát za rok, navštěvoval jsem i ATP turnaj v Ostravě,“ poznamenal vytáhlý Slovák.

České kořeny má také otec dalšího slovenského reprezentanta Andreje Martina. „Narodil se v Děčíně a jako malý se přestěhoval na Slovensko. K Česku mám velmi dobrý vztah, jako malý jsem hrával v Praze na Štvanici,“ uvedl 95. tenista žebříčku, jenž na české půdě sbírá vítězství dosud.

„Turnaje u vás hraji velmi rád, cítím se na nich jako doma a daří se mi. Vyhrál jsem už tři challengery (Liberec 2014 a 2018, Praha 2017, pozn. red.). Naopak na Slovensku jsem ještě neuspěl,“ zmínil paradoxní situaci nejlepší slovenský singlista.

Tenisová klání na území České republiky kdysi přišla vhod i dvojce slovenského výběru Norbertu Gombosovi, číslu 109 světového pořadí dvouhry.

„Na začátku kariéry jsem hrával většinou turnaje v Česku. V Jablonci nad Nisou (v roce 2009, pozn. red.) jsem získal svůj první ATP bod. Také jsem ovládl challenger na pražské Spartě,“ zavzpomínal čtvrtfinalista únorového podniku v Montpellier.

Až se tedy bude mužské tenisové derby konat v České republice, Slováci rozhodně nepojedou do cizího prostředí. Naopak se budou cítit téměř jako doma.