Pomsta za Melbourne! Kvitová si připsala skalp světové jedničky

- Jan Vojkůvka

Turnaj v Dauhá zatím zvládá Petra Kvitová na jedničku. Česká tenistka si zahraje o svůj premiérový letošní titul, když v semifinále zdolala světovou jedničku Ashleigh Bartyovou po setech 6:4, 2:6, 6:4.

Bývalá světová dvojka šla do zápasu proti Bartyové s nepříliš dobrými vyhlídkami. S australskou tenistkou totiž prohrála čtyřikrát v řadě, naposledy pak ve dvou setech v Melbourne ve čtvrtfinále letošního grandslamu.

V Dauhá se ovšem zápas vyvíjel zcela jinak. Kvitová, jež prohrála poslední dva zápasy ve dvou sadách, tentokrát na Bartyovou zatlačila a dostala se do vedení 3:1. Když posléze odvrátila v osmé hře dva brejkboly, povedlo se jí úvodní set doservírovat.

Psychickou výhodu si ovšem do druhého setu nepřenesla a naopak to byla Bartyová, kdo zabral. Brejky ve čtvrtém a osmém gemu jasně ovládla prostřední sadu a rozhodnout se muselu v setu třetím.

V něm Kvitová zlepšila opět servis a povedlo se jí prosadit i na returnu. Bartyové prorazila podání v páté hře, a byť okamžitě vlastní servis ztratila, v sedmém gemu znovu přitlačila na svou soupeřku, dostala ji do úzkých a vrátila se do vedení. Zápas následně dopodávala.

Výhrou nad světovou jedničkou si Kvitová zajistila postup do prvního letošního finále a přiblížila se také návratu do elitní světové desítky. K tomu potřebuje v sobotním souboji o titul porazit Bělorusku Arynu Sabalenkovou.