České derby pro Strýcovou! V Dauhá zaútočí po týdnu na další titul

- Filip Lefenda

Barbora Strýcová si po týdnu zahraje o další deblový titul z turnaje WTA! Tentokrát postoupila zkušená Češka po boku Su-wej Sie z Tchaj-wanu do finále v katarském Dauhá, kde obě jmenované zdolaly v semifinále český pár Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. Dramatický duel musel rozhodnout až závěrečný supertiebreak, v němž nasazené jedničky stáhly manko čtyř bodů a zakončily zápas skrze třetí proměněný mečbol. O třetí letošní a osmý celkový společný titul si zahrají Strýcová se Sie proti Kanaďance Dabrowské a Lotyšce Ostapenkové.

Do zápasu vstoupily lépe Krejčíková se Siniakovou, které nejprve získaly podání soupeřek a následně svůj lup skrze tři odvrácené brejkboly potvrdily.

Za stavu 4:2 pak ryze český pár odvrátil další hrozbu, o dva gemy později už ale neuspěl a rázem bylo srovnáno.

A to nebylo ze strany Strýcové se Sie vše. V deváté hře sice promarnily turnajové jedničky náskok 40:0, skrze rozhodující výměnu šly ale přeci jen do vedení 5:4. Klíčová výměna „o všechno“ se hrála i o gem později. Také tentokrát při ní uspěla zkušenější dvojice – tentokrát na příjmu – a čtvrtou získanou hrou v řadě tak dějství završila.

Úvod druhé sady byl jako přes kopírák. Krejčíková se Siniakovou ji opět načaly brejkem, který vzápětí potvrdily. Zde ale podobnost skončila, další ztracená podání totiž ve zbytku setu k vidění nebyla. Krejčíková se Siniakovou sice měly ještě dva brejkboly, ty ale v deváté hře neproměnily. Zakrátko ovšem set, v němž samy favorizovaným protivnicím nedopřály jedinou brejkovou možnost, dovedly na podání do vítězného konce.

A tak musel v Dauhá o druhých finalistkách rozhodnout až supertiebreak. I do rozhodujícího dějství vstoupily podstatně lépe obě Češky, které si až do stavu 7:3 udržovaly nadějný odstup. Strýcová se Sie ovšem čtyřmi body v řadě stav srovnaly a šlo se tak do nesmírně dramatické koncovky.

Za stavu 9:8 měly favoritky první mečbol, za stavu 10:9 druhý – tentokrát při vlastním servisu. I ten zvládly krajanky odvrátit. Na třetí pokus už to ale Strýcové se Sie vyšlo, a tak si po výsledku 6:4, 4:6 a 12:10 zahrají o třetí letošní a celkově už osmý společný titul.

Soupeřkami jim budou v katarském finále Kanaďanka Dabrowská a Lotyška Ostapenková, které ve čtvrtek postoupily rovněž skrze supertiebreak přes favorizovanou dvojici Babosová, Mladenovicová.

Qatar Total Open 2020, Dauhá (ženy, QAT, 3 240 445 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
STRÝCOVÁ, Sie (TPE) [1] – SINIAKOVÁ, KREJČÍKOVÁ [4] 6:4, 4:6, 12:10