Jméno Borg opět na scéně. Syn slavného otce prožil svůj profesionální debut

- Jan Vojkůvka

Když v lednu 1983 ukončil Bjorn Borg kariéru, zmizelo slavné jméno z tenisových dvorců. Tehdy nečekaně odešla v pouhých 27 letech hvězda, jež vybojovala 11 grandslamových titulů. O 37 let později se jméno Borg opět objevilo na profesionálním okruhu. Syn Bjorna, Leo, se představil na challengeru v Bergamu.

Leo Borg vítěznou premiéru neprožil. Osmnáctiletý Chun-hsin Tseng jej porazil hladce ve dvou setech 6:3, 6:1. Přesto byl Leo se svým vystoupením spokojený.

„Moje úroveň není tak daleko od tohoto levelu,“ uvedl šestnáctiletý Švéd, který dlouho hrál juniorské turnaje mimo okruh ITF. V posledních letech svou aktivitu sice zvýšil, ale na žebříčku vystoupal pouze na 89. místo kombinovaného rankingu.

V Bergamu se sice neprosadil, ale odnesl si ze zápasu na ATP Challenger Tour jen to dobré. „Byla to velmi pozitivní zkušenost. Bavil jsem se a užíval si to. Mám pocit, že to ode mě byl dobrý výkon.“

Příjezd Borga na challenger v Bergamu byl jednou z hlavních událostí italského turnaje. Byl to pro něj především test jeho schopností a talentu. Bylo kolem něj sice velké rušno, ale mladík se snažil udržet situaci pod kontrolou.

„Raději se soustředím na svou hru a co mohu nějak ovlivnit,“ odmítl velká srovnávání se svým slavným otcem. Ostatně, aby měl Leo čas na tenis, Bjorn raději zůstal ve Stockholmu a na premiéru svého syna nepřijel. Pokud by se totiž v Bergamu objevili oba Borgové, zájem médií by byl ještě větší.

„Dřív to bylo složitější, když se nás snažili s tátou pořád srovnávat, ale už to beru v klidu. Samozřejmě jsem s ním mluvil před zápasem a říkal mi, ať si to užiju a bavím se. Ať příliš nemyslím na vítězství nebo porážku,“ odhalil rady svého otce.

Vystoupení v Bergamu by přitom nemělo být jeho jediné na profesionální úrovni v této sezoně. Byť je stále v 16 letech pouze juniorem. „Věřím, že v tomto roce dokáži zkombinovat obě kategorie. Budu sice hrát mezi juniory, ale doufám, že udělám také nějaké body na ATP díky challengerům a turnajům ITF,“ podotkl Švéd, který si už příští týden zahraje challenger ve francouzském Pau.