Série v desítce: Halepová proráží mezi legendy. Úctyhodnou šňůru drží i Plíšková

- Marek Bartošík

Rumunka Simona Halepová je v posledních letech stálicí na okruhu WTA. To dokazuje i nejnovější statistika, podle níž patří do elitní desítky žebříčku více než 300 týdnů v řadě. Delší sérii v historii předvedlo jen devět tenistek, mezi nimi i Martina Navrátilová a Hana Mandlíková.

V letech 2017 a 2018 zakončila rok jako světová jednička. Předloni ovládla Roland Garros, loni přidala titul ze slavného Wimbledonu. Řeč je o Simoně Halepové, která se stále pevněji zabydluje mezi ženskou tenisovou smetánkou.

Podle informací od WTA Insider nasbírala Rumunka od konce ledna 2014 již 317 týdnů v top 10, což ji řadí na desáté místo v historické tabulce. Už nyní je přitom jasné, že aktuální světová dvojka brzy předskočí devátou Conchitu Martínezovou (319 týdnů).

Vzhledem k povedenému začátku sezóny, kdy Halepová zaznamenala semifinále na Australian Open, se dá očekávat, že by až do Wimbledonu měla své místo v nejlepší desítce žebříčku udržet. Pak by se rumunská tenistka vyšvihla dokonce na osmou příčku před Lindsay Davenportovou (333 týdnů).

Sedmá Hana Mandlíková (421) je zatím „mimo dostřel“ osmadvacetileté Halepové. Naprosto neuvěřitelným počinem se do dějin tenisu zapsala Martina Navrátilová se svou tisícovkou po sobě jdoucích týdnů v top 10.

Kromě Rumunky se pyšní aktivní sérií mezi deseti nejlepšími i její kamarádka Karolína Plíšková. Sedmadvacetiletá Češka nastřádala od září 2016 už 180 týdnů. Dvoustovku by mohla atakovat po letošním Wimbledonu.

Ve zveřejněném pořadí překvapivě chybí Serena Williamsová. Hvězdná Američanka si připsala tři velmi dlouhé pobyty v top 10 (276, 251 a 151 týdnů), ani jeden však na Halepovou nestačí.