Češi v akci: Siniaková finále v Tokiu nezvládla, Pavlásek slaví druhý letošní titul

- Daniel Kubelka

Kateřina Siniaková ani na druhý pokus ve finále turnaje WTA neuspěla. Po porážce před dvěma měsíci v Bastadu nezvládla ani nedělní finále v Tokiu proti Američance McHaleové, které i přes nadějný průběh podlehla ve třech setech, 6:3 a dvakrát 4:6. Naopak Adam Pavlásek v Banja Luce zvládl otočit utkání se Srbem Zekićem a vybojoval si posun na 80. místo mužského žebříčku.

Siniaková v Tokiu neuspěla

Úvod finálového duelu se nesl v poměrně nervózním duchu. Siniaková hned v první hře přišla o servis, rychlým rebrejkem se ale okamžitě vrátila do hry o úvodní sadu. Další ztráty podání ale na sebe nenechaly dlouho čekat, rozhodl tak osmý gem, kdy Češka potřetí v sadě připravila McHaleovou o servis a nakonec dokráčela k výhře 6:3 v úvodním setu.

Začátek druhého dějství vyšel lépe české tenistce, která hned v úvodním gemu získala servis Američanky. Siniaková poté držela důležitý náskok až do stavu 4:3, od té doby již ale bodovala jen její soupeřka, která po obratu srovnala stav zápasu na 1:1.

Úvod třetí sady české hráčce nevyšel. Ta nejprve nevyužila nadějné vedení 40:15 při podání McHaleové a následně dvakrát po sobě ztratila servis. Siniaková se po třetím gemu nechala ošetřit a vypadalo to, že by se ještě mohla poprat o finálový výsledek. Za stavu 0:4 totiž umazala úvodní ztrátu, posléze i druhou, bohužel místo srovnání na 5:5 nabídla McHaleové tři mečboly a ta hned ten úvodní proměnila.

„Hrála jsem podruhé ve finále, ale bylo to dnes ohromně těžké. Bohužel to nevyšlo a pochopitelně, jsem teď trochu smutná. Christine ale hrála velice dobře a chtěla bych ji pogratulovat k výhře,“ uvedla Siniaková po porážce.

I přes finálovou porážku ale velká naděje našeho tenisu opět vylepší své žebříčkové postavení a zítra by měla vyšplhat až na 53. místo na světě.

Pavlásek vybojoval druhý letošní titul

Ve finále v Banja Luce se představil jedenadvacetiletý Adam Pavlásek. Český tenista nastoupil do zápasu o svůj druhý letošní titul všelijak, jen ne dobře. Zekićovi hned na úvod zápasu nabídl dva brejkboly, čímž srbský tenista nepohrdl a rychle se dostal do vedení 3:0, přičemž od začátku utkání neuběhlo ani deset minut. Pavlásek se v průběhu úvodní sady nedostal k jedinému brejkbolu a tak Zekić mohl v deváté hře přesným volejem uzavřít první set po výsledku 6:3.

Začátek druhé sady měl průběh vpravdě opačný. Pavlásek vybojoval úvodní tři gemy prostředního setu a nebýt úspěchu Zekiće ve čtvrté hře, kdy srbský tenista snížil na 1:3, nadělil by Čech svému soupeři nepopulárního „kanára“. Druhý set tak získal jedenadvacetiletý Pavlásek v poměru 6:1 a srovnal stav utkání na 1:1.

I do rozhodujícího třetího dějství český tenista doslova vletěl. Hned v prvním gemu dostal po dvojchybě Zekiće možnost dvou brejkbolů a hned ten úvodní využil po další chybě Srba z bekhendu. Výhodu brejku udržel do šestého gemu, v němž nabídl soupeři první brejkbol, jenž se okamžitě ujal a bylo srovnáno na 3:3. Čtvrtý nasazený hráč turnaje však srdnatě bojoval a v devátém gemu se dokázal na returnu čtyřmi fiftýny v řadě dostat k dalšímu servisu Srba a mohl jít podávat na vítězství. Za stavu 30 oba si vypracoval první mečbol, který díky nevynucené chybě soupeře využil a mohl slavit.

Pavlásek vybojoval letos svůj druhý titul a po triumfu na challengeru v Praze si připsal primát i v Banja Luce, díky čemuž se v žebříčku ATP posune na své životní maximum - 80. místo.

Mertl postupuje v Petrohradu

Jan Mertl je blízko účasti v hlavní soutěži ATP v Petrohradu. V dnešním úvodním kole kvalifikace přehrál zkušený český tenista Nikolu Čačiće ve dvou setech 6:4 a 6:3. O postup mezi elitu ruského turnaje si Mertl zahraje s vítězem duelu mezi Rumunem Radu Albotem a Bělorusem Žyrmontem. V případě úspěchu ve finále kvalifikace by si čtyřiatřicetiletý Čech zahrál podruhé v kariéře v hlavní soutěži turnaje kategorie ATP.

ATP/WTA

Hashimotov Sogyo Japan Women´s, Tokio (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, semifinále dvouhry)

KATEŘINA SINIAKOVÁ - Christina McHaleová  6:3, 4:6, 4:6

ST. PETERSBURG OPEN (muži, tvrdý povrch - hala, 986.380 eur, kvalifikace 1. kolo)

Nikola Čačić (CRO, 529.) - JAN MERTL (269.)  4:6, 3:6

KOREA OPEN TENNIS SOUL (ženy, tvrdý povrch, 885.500, kvalifikace 2. kolo)

Nicha Lertpitaksinchaiová (THA, 323.) - RENATA VORÁČOVÁ (776,.) 3:6, 0:6

CHALLENGER TOUR

Banja Luka Challenger 2016 (muži, antuka, 64 000 Eur, finále dvouhry)

Miljan Zekić (SRB, 202.) - ADAM PAVLÁSEK (106.)  6:3, 1:6, 4:6

FOLKART IZMIR CUP (muži, tvrdý povrch, 64.000 eur, kvalifikace 3. kolo)

MAREK JALOVIEC (473.) - Vitalij Kozjukov (RUS, 696.)  3:6, 4:6

ITF/FUTURES

BTC BRNO CUP (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Více informací o brněnském turnaji v samostatném článku

Penta Trading Říčany Open 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD, finále dvouhry)

Více informací o turnaji v Říčanech v samostatném článku

2016 COLEMAN VISION TENNIS CHAMPIONSHIPS ALBUQUERQUE (ženy, tvrdý povrch, 75 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

MARIE BOUZKOVÁ - Victoria Bosiová (ARG) 7:6 (4), 6:2

Egypt F24 Men´s Futures (muži, antuka, 10 000 USD, finále dvouhry)

JAROSLAV POSPÍŠIL - VÍT KOPŘIVA 7:5, 6:4

SZIGETKÖZI OPEN DUNAKESZI (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

DOMINIK REČEK - Denis Kapric (GER) 1:6, 7:6 (6), 1:6
Kevin Portmann (ITA) - PETR HÁJEK 2:6, 2:6
Matthew Kandath (USA) - LUKÁŠ VEJVARA 2:6, 2:6

2. kolo kvalifikace
PETR HÁJEK - Michal Marko (SVK) 6:2, 6:4
Alexandr Ovčarov (RUS) - LUKÁŠ VEJVARA 6:4, 6:1
ONDŘEJ KRSTEV - Andras Necz (HUN) bez boje

HAMMAMET OPEN (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Valentin Vacherot (FRA) - YVO PANÁK 6:4, 6:7 (3), 7:5