Preferoval bych jiné soupeřky, přiznal kapitán Pála. Jak zhodnotil specifický povrch?

- Marek Bartošík

Když los českému fedcupovému výběru pro finále Fed Cupu 2020 přisoudil do skupiny D Německo a Švýcarsko, kapitán Petr Pála příliš radosti neměl. „Na druhou stranu jsme zase my pro Německo i Švýcarsko těžký soupeř. Náš cíl bude samozřejmě postoupit ze skupiny do semifinále,“ uvedl pro česká média čtyřiačtyřicetiletý Pála.

Neskrýval, že by místo obou skupinových soupeřů preferoval jinou variantu. Český fedcupový kapitán Petr Pála hodnotí skupinu D finálového turnaje Fed Cupu v Budapešti, kde jeho družina narazí na Němky a Švýcarky, jako „spíše těžší“.

„Moc jsem si nepřál Německo. Hráli jsme s nimi za poslední dobu několikrát. Vždy jsme zvítězili, ale pokaždé to bylo vyrovnané. Švýcarsko je z posledního koše velmi těžký soupeř. Belinda Bencicová je zpět v horních patrech žebříčku, je schopná porazit kohokoliv. Kromě ní mají i další solidní hráčky,“ komentoval rozlosování Pála.

Němky, s nimiž si české reprezentantky poradily v letech 2012, 2014 i 2018, by podle Pály měly v Budapešti nastoupit v nejsilnější sestavě. Chybět tak patrně nebudou světová dvacítka Angelique Kerberová, Julia Görgesová (31.) či Laura Siegemundová (73.). Navíc jim do karet bude hrát i povrch – umělá antuka, již využívají organizátoři turnaje v německém Stuttgartu.

„Není to klasická antuka jako na venkovních kurtech. Tolik se nekropí, má úplně jiné podloží a odlišně se na ní klouže. Předloni jsme právě na tomto povrchu uspěli v těžkém utkání proti Německu,“ zmínil Pála, jehož svěřenkyně se netradiční oranžové drti rozhodně nebojí.

Naopak. Dvěma posledními vítězkami prestižního podniku ve Stuttgartu, kde pořadatelé sází právě na umělou antuku, jsou Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

„Samozřejmě si přeji, aby obě byly v týmu. I ostatní holky na tom dokážou zahrát. Na nominaci je ještě čas. Zatím mi žádná z holek neřekla, že by nechtěla hrát. Jsem rád, že máme tolik skvělých tenistek, které navíc chtějí reprezentovat,“ těší českého lodivoda.

Tradičně silný výběr České republiky se bude muset popasovat i s novým formátem soutěže – místo čtyř dvouher a jedné čtyřhry se v každém klání uskuteční pouze dvě dvouhry a jedna čtyřhra.

„Když se začínalo čtyřmi singly, byla to naše výhoda,“ uznal Pála, jenž i kvůli změně systému krotí velká očekávání.

„O titulu vůbec nepřemýšlím. Zaměřím se jen na utkání ve skupině, postup z ní může být velmi zamotaný. Klíčem k postupu bude podle mě porazit Německo,“ doplnil český fedcupový kapitán.