Češky v anketách WTA neuspěly. Wozniacká se rozloučila parádou

- Jan Havlovic

Karolína Plíšková ani Barbora Strýcová neuspěly v lednových anketách organizace WTA. Prvně jmenovanou předčila v hlasování fanoušků Američanka Sofia Keninová, která se stala nejlepší hráčkou za měsíc leden. Nejlepším deblovým párem si fanoušci zvolili Mladenovicovou s Babosovou, přemožitelky Strýcové a Sie v melbournském finále. Nejkrásnější úder měsíc zahrála loučící se Dánka Wozniacká.

Světová dvojka Karolína Plíšková se do finální nominace dostala zejména díky triumfu v Brisbane. V nabité konkurenci Američanky Keninové, Španělky Muguruzaové a Australanky Bartyové bylo jasné, že získat celkový triumf bude hodně těžké.

Nejvíce hlasů získala od tenisových fanoušků jednadvacetiletá Sofia Keninová, která v Melbourne ukořistila premiérový grandslamový titul.

Český tenis měl díky Barboře Strýcové zastoupení také v anketě o deblový pár měsíce. Třiatřicetiletá tenistka se s tchajwanskou parťačkou Sie blýskly titulem v Brisbane a finálovou účastí na Australian Open, ani to však na prvenství v této anketě nestačilo.

První a druhou nejlepší deblistku světa předčily Maďarka Babosová s Francouzkou Mladenovicovou, vítězky Australian Open, které získaly v Melbourne třetí společný grandslamový titul. 

Ocenění se dočkala také Dánka Caroline Wozniacká, která právě na Australian Open ukončila kariéru. Bývalá světová jednička triumfovala v anketě o nejkrásnější úder. Wozniacká zvítězila díky preciznímu forhendu cross, který zahrála v Aucklandu v zápase proti Američance Davisové.

V anketě o průlom měsíce zvítězila Tunisanka Ons Džabúrová, která zažila v Melbourne životní turnaj. Pětadvacetiletá tenistka si zahrála premiérové grandslamové čtvrtfinále a v žebříčku si vylepšila kariérní maximum na 45. pozici.