ATP

Drama a titul! Veselý po třech sadách dobyl turnaj v Indii

- Radek Štohl

Jiří Veselý se poprvé od začátku roku 2015 dočkal titulu z okruhu ATP. Po Aucklandu v neděli dobyl turnaj v Puné, kde ve finále porazil Jegora Gerasimova 7:6(2), 5:7, 6:3. Český tenista by se v příštím vydání žebříčku měl vydat na dvaasedmdesáté místo světa, turnaj přitom začínal jako 107. hráč žebříčku dvouhry.

Vybaví se vám den druhého října 2016? Před více jak třemi lety a čtyřmi měsíci se Tomáš Berdych radoval ze singlového titulu ATP v Šen-čenu, ve finále přehrál Richarda Gasqueta ve třech setech. Od té doby český tenis čekal na podobný úspěch. A ten přišel na začátku nového desetiletí, kdy v Puné slavil Jiří Veselý.

Čech vstoupil do finálového zápasu famózně. Hned v první hře získal brejk, při podání soupeře urval všechny čtyři fiftýny. Posléze ale vlastní servis neudržel a tak bylo rychle srovnáno na 1:1 na gemy. Ačkoliv byly ve zbytku setu k vidění dvě shody při podání Bělorusa, šlo se do tiebreaku. Ve zkrácené hře úřadoval Veselý, který zásluhou tří minibrejků vybojoval první sadu.

Na začátku druhého setu měl český hráč zajímavou příležitost na returnu, ve druhé hře vedl 30:0, soupeř však čtyřmi míčky v řadě otočil průběh hry na své konto. Hráči čím dál více úřadovali na servisech. Až do jedenácté hry, ve které Veselý podruhé v utkání ztratil podání. Gerasimov následně brejk potvrdil a srovnal na 1:1 na sety.

Nástup do závěrečného setu se lépe povedl Čechovi, který ve druhém gemu uspěl na podání protihráče. Brejk potvrdil a vedl 3:0. V šestém gemu ještě nevyužil brejkbol, na podání ovšem dominoval. Za stavu 5:3 parádně servíroval a po zisku čisté hry oslavil druhý titul z kategorie ATP.

Tata Open Maharashtra, Puné (muži, IND, 610 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Jegor Gerasimov (BLR, 90.) – JIŘÍ VESELÝ (107.) 6:7(2), 7:5, 3:6