Federer: Rafa brečel, když jsem vyhrál French Open

- Radek Štohl

Říkali jste si, jaké emoce probíhaly v Rafaelu Nadalovi během finále French Open 2009? Španěl před deseti a půl lety na svém posvátném místě prohrál v osmifinále, čímž tak otevřel šanci pro Rogera Federera na završení kariérního grandslamu. Ačkoliv Nadal se ze zisku trofeje radovat nemohl, po skončení Paříže přesto byl více než spokojený.

Pro tenisového fanouška se jednalo o velmi netradiční ročník. Vládce French Open Rafael Nadal během úvodních tří zápasů neztratil jediný set, v osmifinále se však potýkal se zdravotními problémy a také fantastickou hrou Robina Söderlinga, se kterým nakonec prohrál 2:6, 7:6(2), 4:6, 6:7(2). Pro Nadala to byl vůbec první nezdar na pařízské antuce, před tím zde slavil jednatřicet výher v řadě.

S vypadnutím španělského hráče tak velmi vzrostly šance Rogera Federera na první triumf Roland Garros. Švýcar tehdy měl problémy již ve druhém kole s Argentincem José Acasusem, kterého udolal ve čtyřech setech. Hned den po skončení Nadala měl velké potíže s Tommy Haasem, s nímž prohrával 0:2 na sety. Federer ale utkání zvládl, stejně jako duely s Gaelem Monfilsem, Juanem Martínem Del Potrem a ve finále Robinem Söderlingem.

Federer tak v sedmadvaceti letech dosáhl na toužený titul z French Open. Řada lidí si přitom v té době pokládala otázku, jak na jeho trofej zareaguje Nadal. S odpovědí na exhibici v Kapském městě přišel Švýcar, jemuž se svěřil právě jeho dlouholetý rival.

„Rafa mi dnes řekl, že když jsem vyhrál, tak brečel radostí, jelikož za mě byl velmi šťastný," nechal se slyšet Roger Federer přímo na kurtu.

„Je to skvělý člověk s velkými hodnotami. Naše rodiny se hodně respektují. Tenisu udělal nejlepší možnou reklamu, získal si velkou základnu fanoušků. Zaslouží si velké uznání," dodal dvacetinásobný grandslamový šampion, podle jehož slov jsou s Nadalem jak rivalové, tak rovněž přátelé.