Faktor Sie. Nová světová jednička je tichá a usměvavá, soupeřkám ale nahání hrůzu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Kdo Su-wej Sie pozná, jen tak na ni nezapomene. Čtyřiatřicetiletá Tchajwanka svou šikovnou rukou a atypickou hrou přivádí soupeřky k šílenství. Zároveň však prokazuje velkou službu své parťačce Barboře Strýcové, s níž kráčí od úspěchu k úspěchu. Teď ji vzhledem k loňským výsledkům nahradí na vrcholu žebříčku čtyřhry.

Když se na Su-wej Sie podíváte, připadá vám jako drobounká, nenápadná tenistka, kterou si lze v zápase snadno „namazat na chleba“. Zdání ale klame, Tchajwanka umí svým protivnicím pořádně zatopit.

Třeba Barbora Krejčíková po neúspěšném semifinále čtyřhry na Australian Open proti páru Sie, Strýcová rovnou sdělila, že na první pohled nevýrazná Sie je „nejšikovnější na tour“.

„Hraje moc dobře. Je nepříjemná, má velký přehled a dokáže toho vykouzlit hodně. Když se proti ní snažíte vytvořit výměnu, dá třeba lob a můžete začít znova,“ vysekla čtyřiadvacetiletá Krejčíková poklonu po utkání, které společně s Kateřinou Siniakovou prohrály 2:6 a 3:6.

Když loni ve Wimbledonu hodnotila Karolína Plíšková svou těsnou výhru nad aktuální světovou sedmatřicítkou Sie, oddechla si, že ji už nic horšího potkat nemůže. „Takový styl jako ona má možná Niculescuová, i ta však hraje ve srovnání s Tchajwankou příjemně,“ uvedla Plíšková, jež zároveň analyzovala hru výjimečné tenistky. „Má šikovné ruce, umí dobře blokovat, hodně toho vrátí.“

Jestliže Sie stojí na druhé straně sítě, může se váš zápas změnit v horor. Pokud ale máte štěstí jako Barbora Strýcová, pomáhá vám ojedinělé tenisové umění Tchajwanky k dobré náladě i velkým úspěchům, jako je třeba titul z Wimbledonu.

„Je výborná, všechno bere lehce,“ hlásila už loni během Roland Garros Strýcová. V Melbourne doplnila, že i když Sie pokazí míč, nadávky se od ní nedočká. „Ona spíš řekne: ‚Tak to bylo o kousek.‘ A usměje se. Je taková na pohodu,“ prozradila třiatřicetiletá Češka.

Již před Australian Open bylo jasné, že Strýcová ztratí první místo v žebříčku čtyřhry, kde ji nakonec nahradí právě spoluhráčka Sie. Stalo se tak proto, že Strýcová loni v Melbourne uhrála po boku Markéty Vondroušové semifinále, zatímco Sie s Abigail Spearsovou pouze druhé kolo. Tchajwanka nastoupila s jinými parťačkami i na několika dalších loňských turnajích.

Pokud ale česko-tchajwanská dvojice odehraje kompletní sezónu, jejich body v žebříčku se vyrovnají. Pak by na deblový trůn mohly temperamentní Strýcová a mírná Sie usednout společně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Into final of 2020 AO. @barborastrycova #ao2020 #suweistyle @wta

Příspěvek sdílený SuWei Hsieh (@sw.hsieh),Led 30, 2020 v 5:01 PST