Díkybohu za tiebreak, oddechl si Thiem. Teď ho čeká další grandslamový král

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Dominic Thiem na konci loňského roku prohlásil, že letos uvidíme nového grandslamového vítěze ve dvouhře mužů. Sám zatím dělá na Australian Open vše pro to, aby byl oním přemožitelem velké trojky právě on. Ve čtvrtfinále skolil Rafaela Nadala, dnes si poradil s mladším Alexanderem Zverevem, a tak může poměřit síly s „melbournským králem“ Novakem Djokovičem.

Berlín, Hamburk, Mnichov nebo snad Vídeň? Melbournskou arénou Roda Lavera se ozývala němčina častěji než obvykle. A aby taky ne, v semifinále Australian Open se utkali Rakušan Dominic Thiem a Němec Alexander Zverev, kteří předvedli velkou show.

Šestadvacetiletý Thiem navázal na své grandiózní představení proti Rafaelu Nadalovi, i tentokrát doslova ničil míč svými ránami. Na druhé straně kurtu stanul ve svém prvním grandslamovém semifinále znovuzrozený Zverev, jenž si ještě na nedávném ATP Cupu ušil z ostudy kabát.

V Melbourne ho ale dvaadvacetiletý Němec roztrhal, kromě občasné pasivity ve výměnách mu stěží šlo něco vytknout. Jednou dokonce vykouzlil neskutečnou obrannou smeč. Přesto to byl nakonec Thiem, kdo i díky dvěma odvráceným setbolům ze třetí sady vybojoval po třech hodinách a 42 minutách těsné vítězství 3:6, 6:4, 7:6(3) a 7:6(4).

„Saša měl opravdu hrozivý ATP Cup. Já ale vím, jak moc v tréninku maká, je to skvělý hráč. Dnes to byl neuvěřitelný zápas, vyhrát jsme mohli oba. Možná rozhodly mé zkušenosti,“ hodnotil Thiem, pro něhož je postup do finále Australian Open „něco neskutečného“.

Ano, Rakušan opět dominoval v tiebreacích. Ve čtvrtfinále proti Nadalovi vyhrál všechny tři, tentokrát bral dva. „Je to vždy padesát na padesát. Mně se v několika zkrácených hrách podařilo rychle dostat do vedení 2:0 nebo 3:0, což mi dodalo sebevědomí,“ krotil nadšení tiebreakový kouzelník.

Vítězství Thiema je cenné obzvláště vzhledem k neuvěřitelnému výkonu, který Zverev předvedl na servisu. Mladý Němec vypálil šestnáct es, zaznamenal pouze tři dvojchyby a první podání trefil v 81 procentech případů! Když už musel jít přes druhý servis, sem tam vyslal na protivníkovu stranu dvousetkilometrový projektil à la Nick Kyrgios.

„Bylo téměř nemožné mu vzít podání. Opravdu nebylo příjemné stát na druhé straně kurtu. Je dobře, že existuje tiebreak, jinak bychom asi ještě hráli,“ usmíval se vítěz.

Mezi Thiemem a Zverevem pomalu ale jistě vzniká nová rivalita, která se může zapsat mezi ty legendární. Dosud spolu zažili spíše osm „oťukávaček“, náznak bitvy mělo snad jen třetí kolo Roland Garros 2016 (Thiem vyhrál 6:7, 6:3, 6:3, 6:3). Semifinále Australian Open však může být přelomové.

Tenis takovou zdravou rivalitu uvítá. Hráči spolu na kurtu i mimo něj vycházejí, jejich herní styl se liší, a to nejen v bekhendu. Zverev svou hrou, temperamentem i řetězy kolem krku připomíná populárního Marata Safina, Rakušanův styl se připodobňuje obtížně. Jedno je však, jisté, Thiem je stále lepší na tvrdém povrchu.

„Dominic svou hru uzpůsobil i hardu, využívá údery s menší rotací. Velmi se v tom zlepšil, je podle mě o hodně lepší než na Turnaji mistrů. Předvádí nejlepší tenis v životě,“ pochválil svého přemožitele Zverev.

Ještě než toto soupeření napíše další, snad stejně krásnou kapitolu, zkusí Thiem dokončit svou misi „Melbourne“. V nedělním finále narazí na giganta Novaka Djokoviče, jenž zvládl všech sedm svých finále na Australian Open.

„Dvakrát jsem hrál finále Roland Garros proti Rafovi a teď narazím na Novaka, který je králem Austrálie. Stále čelím jen králům grandslamových finále,“ povídal v dobrém rozmaru Rakušan. Jestli „Domimu“ pozitivní nálada vydrží i po rozhodujícím klání, uvidíme v neděli dopoledne středoevropského času.

Australian Open, Melbourne (AUS, tvrdý povrch, 71 000 000 AUD)
Semifinále mužské dvouhry
Dominic Thiem (AUT, 5.) – Alexander Zverev (GER, 7.) 3:6, 6:4, 7:6(3), 7:6(4)