Opravdu jsem odvrátil tolik mečbolů? divil se po životním obratu Federer

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Mělo to být klidné utkání, nakonec se však odehrálo drama, které by stěží vymyslel nejlepší scenárista. Roger Federer se vypořádal s bolavým tříslem, odvrátil sedm mečbolů a po třech a půl hodinách ovládl zápas proti outsiderovi Tennysu Sandgrenovi. „Cítím se trochu blbě,“ přiznal posléze šťastný vítěz.

Roger Federer dosud odehrál více než 1500 utkání na profesionálním okruhu, řadu z nich si už nevybaví. Monumentální a zároveň podivnou bitvu proti Tennysu Sandgrenovi ve čtvrtfinále Australian Open však nikdy nezapomene ani on, ani jeho fanoušci.

Legendární Švýcar předvedl v zaplněné aréně Roda Lavera kousek, za který by se nemusel stydět ani kouzelník Houdini. V bitvě trvající tři a půl hodiny přežil zdravotní problémy, protrápil se dvěma (doslova) bolestivými sety, odvrátil sedm mečbolů a dokráčel k vítězství 6:3, 2:6, 2:6, 7:6(8) a 6:3.

„Ani jsem nevěděl, kolik měl soupeř mečbolů. Myslel jsem, že jen tři. Ani nevím, jak jsem podával. Jen si vzpomínám, že tam bylo několik dlouhých výměn,“ uvedl na pozápasové tiskové konferenci Federer, jenž si vyrovnal své osobní maximum ze Cincinnati 2003.

Oděný v elegantní bílé teplákové soupravě, upravený, klidný a uvážlivě odpovídající Švýcar nevypadal jako někdo, kdo před pouhou hodinou a půl dohrál jeden z nejbláznivějších zápasů své kariéry.

„Dnes jsem se moc nevyčerpal, pátý set přišel rychle. Proti Millmanovi to bylo mnohem horší,“ zmínil čtyřhodinovou řežbu ze třetího kola.

Zato posmutnělý Sandgren vypověděl, že mu žádné síly nezbyly. „Cítím se unavený, fyzicky i psychicky,“ říkal mírným hlasem osmadvacetiletý Američan.

Poraženého Sandgrena může hřát alespoň fakt, že žádný z mečbolů vyloženě „nezazdil“, většinou chyboval při riskantnějším úderu v pokročilé fázi výměny. Jeho vyspělého taktického myšlení si ostatně všiml i slavnější sok.

„Někdy je to jenom o štěstí. Nemyslím si, že na mečboly udělal něco špatně, a proto se cítím trochu blbě. Na druhé straně kurtu už jsem v takových situacích také několikrát stál,“ připomněl své bolestivé porážky Federer.

Mezi jeho nejtěžší patří právě ty, v nichž měl mečboly – ať už se jedná o epická finále na antuce v Římě (2006) a na loňském Wimbledonu či dvojici semifinále US Open (2010, 2011).

Ve třech z těchto případů stál na druhé straně kurtu Novak Djokovič – a právě s ním se Federer utká ve čtvrtečním semifinále. Tedy za předpokladu, že Švýcar vyřeší problémy s tříslem, které ho sužovaly během dnešního duelu.

„Nazval bych to spíše bolestí či problémem než zraněním. Snad mi pomůžou dvě noci dobrého spánku, doktoři a fyzioterapeut,“ přeje si osmatřicetiletá legenda, jež se mezi nejlepší čtyřku na Australian Open kvalifikovala už popatnácté.