Češi v akci: Siniaková se v Tokiu probojovala již do semifinále

- Jan Havlovic, Radim Sochor

I páteční den nabídne z pohledu českého fanouška velmi zajímavou podívanou! Poslední český zástupce na turnaji v Québecu ve dvouhře, Tereza Martincová, se popere o premiérovou účast v semifinále turnaje WTA. Václav Šafránek ani Michal Konečný své čtvrtfinálové duely nezvládli.

Siniaková je v Tokiu již v semifinále

V pátek dopoledne přišla ze Země vycházejícího slunce skvělá zpráva v podobě postupu Kateřiny Siniakové do semifinále! Rodačka z Hradce Králové se ve čtvrtfinálovém utkání střetla s Američankou Riskeovou, která se nacházela na žebříčku o čtyři místa výše než Kateřina, avšak v zápase tento rozdíl vůbec nebyl znát. V úvodní sadě měla navrch právě Siniaková, která dokázala svou soupeřku dvakrát brejknout a vypracovala si vedení 5:2. Následně svou soupeřku brejkla i potřetí a ujala se vedení v tomto zápase. Na začátku druhého setu se Siniaková dostala do rychlého vedení 3:1, avšak Riskeová skóre otočila a rázem vedla 4:3. Mladá česká tenisová naděje však v pravou chvíli zabrala, dvakrát sebrala své soupeřce podání a po využitém třetím mečbolu se mohla radovat z postupu do semifinále! 

Kateřina Siniaková se představila o pár desítek minut poté i ve čtyřhře, nicméně společně se Srbkou Krunićovou skončila jejich cesta v semifinále. Česko-srbský pár sice dokázal dovést zápas proti dvojici Aojamaová, Ninomijaová do supertiebreaku, v tom se však z vítězství radoval japonský pár.

Martincová bude v Québecu usilovat o premiérové semifinále

Tereza Martincová si podruhé ve své kariéře zahraje ve čtvrtfinále turnaje WTA. Podobný úspěšch předvedla mladá tenistka minulý rok v brazilském Florianopolis, kde skončila na raketě Bethanie Mattekové-Sandsové. V Québecu čeká na Martincovou o něco přijatelšjí soupeřka - Američanka Jessica Pegulaová. Favoritkou na postup do semifinále tohoto podniku je však Pegulaová, avšak ani Martincová není bez šance. Dokáže jednadvacetiletá tenistka vylepšit své maximum na turnaji WTA?

Šafránek v Banja Luce končí, nestačil na Bedeneho

Václav Šafránek se bohužel do semifinále turnaje v Banja Luce nepodívá. Aktuálně 303. hráč světového žebříčku v pátenčím čtvrtifnálovém zápase nestačil na Aljaže Bedeneho, třetího nasazeného. Britský tenista předvedl v tomto zápase velmi povedený výkon, v rozhodujících okamžicích prokázal své zkušenosti a po výsledku dvakrát 6:1 postupuje do semifinále. 

Ve druhém čtvrtfinálovém utkání se mohli fanoušci těšit na české derby - střetl se totiž Jan Šátral s Adamem Pavláskem.  Prvně jmenovaný se vrátil po úspěšném US Open do Evropy a na turnaji v Banja Luce se Šátralovi poměrně daří a ve dvou zápasech ještě neztratil ani jeden set. To Pavlásek svými výkony na tomto turnaji příliš neoslňoval, i tak byl, dle papírových předpokladů, favoritem tohoto klání. Oba soupeři se naposedly střetli minulý rok na challengeru v Popradu, kde se po třísetové bitvě radoval z vítězství právě Pavlásek. A dnes tomu bylo zrovna tak. Adam Pavlásek přehrál o pět let staršího tenistu dvakrát 6:4, a tak si zajistil postup do semifinále.

Konečný v Istanbulu nestačil na Selu

Velkého úspěchu ve čtvrtek dosáhl Michal Konečný! Český tenista se poprvé v této sezoně probojoval do čtvrtfinále na okruhu Challenger Tour. Po výhře nad Španělem Menendézem-Maceirasem ho v pátek čekal daleko těžší soupeř - Dudi Sela. Izraelský tenista je 74. tenistou světa a roli favorita potvrdil hned v prvním setu, který opanoval v poměru 6:1. Ve druhé sadě měl Sela k dispozici vedení 5:2, avšak poté začal dělat chyby a dovolil svému soupeři srovnat na 5:5. V závěru druhého setu měl však navrch opět druhý nasazený hráč turnaje, který se po výsledku 6:1, 7:5 může radovat z postupu do semifinále. Konečný však ze svého výkonu nemusí být zklamaný, neboť především v určitých pasážích druhé sady sehrál se svým soupeřem z první světové stovky vyrovnanou partii. 

ATP/WTA

Coupe Banque Nationale, Québec City (ženy, hala-koberec, 250 000 USD, čtvrtfinále)

 TEREZA MARTINCOVÁ (233.) (Q) - Jessica Pegulaová (USA, 161.)  6:3, 7:6(7)

Semifinále čtyřhry

HLAVÁČKOVÁ, HRADECKÁ (1) - Cepedeová, Kostovová (PAR/BUL)  6:4, 6:2

Hashimotov Sogyo Japan Women´s, Tokio (ženy, tvrdý povrch, 250 000 USD, čtvrtfinále)

Alison Riskeová (USA, 61.) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (65.) 2:6, 4:6

Semifinále čtyřhry

Aojamaová, Ninomijaová (obě JPN) - Krunićová (SRB), SINIAKOVÁ (3) 6:4, 5:7, 10:4

Challenger Tour 

American Express - Istanbul (muži, tvrdý povrch, 75 000 USD, čtvrtfinále)

MICHAL KONEČNÝ (320.) - Dudi Sela (ISR, 74.) (2) 1:6, 5:7

Banja Luka Challenger 2016 (muži, antuka, 64 000 Eur, čtvrtfinále)

Bedene (GBR, 85.) (3) - VÁCLAV ŠAFRÁNEK (303.) 6:1, 6:1
JAN ŠÁTRAL (182.) - ADAM PAVLÁSEK (106.) (4) 4:6, 4:6

ITF/Futures

Egypt F24 Men´s Futures (muži, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále)

VÍT KOPŘIVA (688.) (6) - Christoph Negritu (GER, 632.) (4) 6:4, 3:6, 6:3
JAROSLAV POSPÍŠIL (433.) (1) - Matteo Tinelli (ITA, 1111.) 6:2, 6:2

Semifinále čtyřhry

Grimolizzi, Martinéz (oba ARG) - KOPŘIVA, POSPÍŠIL (2) - 6:4, 7:6

II. Vásárhely Open, Maďarsko (ženy, antuka, 25 000 USD, semifinále)

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (289.) (8) - Dejana Radanovićová (SRB) (554.) 4:6, 1:6

Penta Trading Říčany Open 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry, semifinále čtyřhry)

Více informací o turnaji v Říčanech v samostatném článku