Klidná mysl, houževnatost i přesné oko. Čeští junioři vítězně vtrhli do Melbourne

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Celkem tři čeští junioři debutovali během sobotního programu na Australian Open. A vstup na nejslavnější turnaje světa to pro ně byl skvělý, Lindě Noskové (na fotografii), Darje Vidmanové i Martinu Krumichovi se podařilo postoupit do druhého kola. Do vítězného klubu se přidal i zkušenější Dalibor Svrčina.

Jako první nastoupila na kurt patnáctiletá Nosková, která udělala za 49 minut rychlý proces s domácí divokou kartou Taylah Prestonovou. „Vyhrát poprvé na grandslamu je skvělý pocit. Tento zápas nebyl úplně z nejlehčích, takže jsem ráda, že jsem ho rychle a kvalitně zvládla, řekla Tenisovému světu spokojená Nosková.

Patnáctiletá Češka, pro niž je to po Roland Garros 2018 druhá účast na turnaji velké čtyřky, však po proměněném mečbolu žádný výlev emocí nepředvedla.

„Jede se dál. Celkově moc neoslavuju, není to u mě zvyklé,“ usmívala se Nosková, která své ovládání emocí po vítězství prý nepochytila od Daniila Medveděva. „Moc se neinspiruju,“ přiznala juniorka obdivující Karolínu Plíškovou a Serenu Williamsovou.

Po několikahodinové pauze se česká mládež vrátila do hry. Dvojice debutantů Darja Vidmanová a Martin Krumich hráli na kurtech číslo 11 a 13, vzdálených od sebe pouze několik metrů. První své snažení dotáhl do úspěšného konce sedmnáctiletý Krumich, který nasává grandslamovou atmosféru poprvé v životě.

„Je to super. Minulý týden se mi na přípravném turnaji moc nedařilo. Dnes jsem byl ze začátku nervózní, ale pak jsem se začal cítit dobře. Být na grandslamu je neskutečné,“ navázal na radost své tenisové kolegyně Krumich.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

?? in ?? ?those "kids" tho ??? #eddieherr2019 #learningeveryday

Příspěvek sdílený Katerina kramperova (@katerinakramperova),Pro 8, 2019 v 11:44 PST

Finalista listopadového mužského turnaje v Milovicích poznamenal, že už potkal Novaka Djokoviče, Rogera Federera, Nicka Kyrgiose i svého největšího oblíbence Rafaela Nadala. „Myslím, že jsem viděl všechno, co jsem chtěl,“ liboval si Krumich, jenž si vyzkoušel i technické vymoženosti v Melbourne Parku.

„Čtyřikrát jsem si vzal jestřábí oko a hned třikrát mi vyšlo, takže dobrý,“ usmíval se Krumich, kterému sudí podobně jako kdysi Tomáši Berdychovi mění při výslovnosti poslední písmenko příjmení z „ch“ na „č“. „Už jsem zvyklý, že to rozhodčí neumí vyslovit,“ nevadilo šťastnému postupujícímu.

Krásnou tečku za úspěšným dnem českých juniorů na Australian Open doplnila Darja Vidmanová. Sedmnáctiletá Češka, jež se narodila v Moskvě, vydřela při své premiéře na grandslamu vítězství po více než dvou hodinách zápolení.

„Mám obrovskou radost, na zápas jsem se moc těšila. Po počáteční nervozitě jsem se rozehrála a užívala jsem si to,“ líčila Vidmanová, jež byla dosud nejdál v Americe.

Při své první australské misi se inspirovala svým vzorem, Marií Šarapovovou, když v rozhodujícím setu přemohla dlouho vedoucí soupeřku i bolesti břicha. Snad i po mečbolu na svůj idol myslela, když navenek zůstala velmi klidná. Velkolepý obrat z 2:4 na 6:4 v rozhodující sadě by přitom jiné hráčky hlasitě oslavily.

„Nikdy moc neprojevuju emoce, spíš si to říkám v duchu,“ prozradila na závěr hracího dne Vidmanová, jež se na turnaje připravuje v Praze.

Australian Open (AUS, tvrdý povrch)
1. kolo juniorské dvouhry
DALIBOR SVRČINA [10] – Tai Sach (AUS) [WC] 6:4, 6:2
MARTIN KRUMICH – Francesco Maestrelli (ITA) 7:6(4), 6:2
LINDA NOSKOVÁ – Taylah Prestonová (AUS) [WC] 6:3, 6:1
DARJA VIDMANOVÁ – Darja Semenistá (LAT) 2:6, 6:2, 6:4