Poslední zápas! Wozniacká se slzami v očích ukončila kariéru

- Jan Vojkůvka

Dánská tenistka Caroline Wozniacká odehrála poslední profesionální zápas kariéry. Již dříve avizovanou rozlučku na Australian Open nakonec absolvovala ve třetím kole, v němž prohrála s Tunisankou Ons Jabeurovou 5:7, 6:3, 5:7 a po utkání se neubránila slzám.

Bývalá světová jednička oznámila svůj záměr o konci kariéry na sklonku roku 2019. Australian Open, kde v roce 2018 získala svůj jediný grandslamový titul, označila jako svůj poslední turnaj.

Nakonec zvládla v Melbourne dva zápasy, ten třetí ale už nikoliv.

„Byla jsi inspirací nejen pro mě, ale i pro mnoho dalších hráček, a měla jsem velké štěstí, že jsem mohla s tebou být na okruhu WTA,“ řekla po utkání na dvorci Jabeurová a započala tím dojemné okamžiky, při kterých Wozniacké tekly slzy po tváři.

„Myslím, že je symbolické, že můj poslední zápas byl tříseťák a zakončila jsem kariéru forhendovou chybou. Je to asi tak, jak to mělo být,“ vtipkovala plačící Wozniacká.

Pořadatelé pustili dánské tenistce také video, ve kterém o ní mluvily další tenistky jako Sloane Stephensová, Naomi Ósakaová nebo Serena Williamsová. „Byla to velká hráčka s velkým srdcem,“ zazněla rovněž slova Karolíny Plíškové.

Petra Kvitová zase pogratulovala Wozniacké ke skvělé kariéře na svém Twitteru: „Hledala jsem obrázek z kurtu, ale zjistila jsem, že máme mnohem vtipnější. Děkuji ti za to, že jsi mi vždy vykouzlila úsměv na tváři a dokázala mě rozesmát. Budeš mi chybět, ale vím, že tě čekají skvělé věci,“ napsala.

Caroline Wozniacká během kariéry strávila 71 týdnů na čele světového žebříčku. Celkem vybojovala 30 titulů na okruhu WTA, z toho jeden grandslamový na již zmíněném Australian Open a také jeden titul z Turnaje mistryň v roce 2017.

Poslední rok a půl její kariéry byl ovlivněn revmatoidní artritidou, která ji byla diagnostikována před US Open v roce 2018.