Na síti je jako doma. Inspirovala mě Martina, říká americká následovnice Navrátilové

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Taylor Townsendová působí na ženském tenisovém okruhu jako zjevení. Třiadvacetiletá Američanka je navzdory aktuálním trendům na síti jako doma, dokonce praktikuje styl servis–volej. „Velkou inspirací pro mě byla Martina Navrátilová,“ přiznala Tenisovému světu Townsendová.

Když Taylor Townsendová na loňském US Open vyřadila Simonu Halepovou, vyrazila k síti více než stokrát. To mnozí komentátoři považovali vzhledem k aktuální situaci (nejen) v ženském tenise za absurdní číslo. Snad i proto se elektrizující bitva dostala do řady výběrů nejlepších zápasů roku.

Třiadvacetiletá Američanka přitom svým zjevem zrovna nepřipomíná profesionální sportovkyni, eleganci bychom u ní rovněž hledali marně. O to je ale její příběh, v němž hraje důležitou roli i legendární Martina Navrátilová, zajímavější.

Townsendová sama přiznává, že na náběhy k síti jsou její doménou odjakživa. „Bylo to něco, co jsem dělala vždy, líbilo se mi to. Trenér tyto mé silné stránky identifikoval a vybudoval ze mě hráčku, kterou jsem nyní,“ sdělila Tenisovému světu po postupu do druhého kola Australian Open.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

“I’m buying the building of every door that closed on me” -Drake

Příspěvek sdílený TAYLOR TOWNSEND✨❤ (@tay_taytownsend),Srp 29, 2019 v 5:28 PDT

Aby se tenistka dostala k podobnému hernímu stylu, musí mít nějakou inspiraci. Levačka Townsendová tu svou našla dílem v Martině Navrátilové, která po emigraci ze socialistického Československa reprezentovala Spojené státy.

„Moc ráda jsem ji sledovala. Líbil se mi její inteligentní herní styl i chování na kurtu. Milovala jsem energii a emoce, které přinášela, bylo to zkrátka něco jiného. Určitě je jedním z mých idolů,“ usmívala se 79. tenistka žebříčku, která má s Navrátilovou i osobní zkušenost.

„Několikrát jsme se potkaly, vlastně mi i pomohla, ačkoliv to byla kratší setkání,“ zmínila Townsendová.

Milovnice odvážných náběhů na síť mohla ve třetím kole Australian Open narazit na Karolínu Plíškovou, nakonec však v těsné bitvě podlehla Anastasii Pavljučenkovové. Nicméně pokud Američanka vydrží zdravá, některá z českých tenistek její tradiční tenisový styl dříve nebo později okusí.