Tenisový světoběžník: Africko-evropský Američan ze Saúdské Arábie prohnal světovou devítku

- Jan Vojkůvka

Jaké národnosti vlastně je? Američan Michael Mmoh zaujal na Australian Open nejen svými výkony, ale také tím, na kolika kontinentech má svůj původ. Na sociálních sítích se už hovoří o ideálním hráči pro tým Světa v Laver Cupu či možnosti reprezentovat pod neutrální "světovou" vlajkou.

Dvaadvacetiletý Mmoh se účastní grandslamových kvalifikací už několik let, párkrát se mu povedlo projít i do hlavní soutěže, ale pravidelně končil hned v prvním kole. Až letos se mu povedlo dostat do druhého kola a svou premiéru oslavil kvalitním výkonem v souboji se světovou devítkou Robertem Bautistou.

Španěla pořádně prověřil, odehrál s ním tříhodinovou bitvu a dokonce vedl 1:0 na sety. Nakonec sice prohrál 7:5, 2:6, 4:6 a 1:6, ovšem zanechal velmi dobrý dojem.

Navíc respektovaný novinář Ben Rothenberg přišel na svém Twitteru s velmi zajímavou informací ohledně tohoto amerického tenisty. Nejen, že kromě amerického pasu má i australský a je tak svým způsobem domácím hráčem, ale také se narodil v Saúdské Arábii, jeho otec je původem z Nigérie a matka z Irska.

Mmoh je svým způsobem skutečný tenisový světoběžník, který patří hned na pět kontinentů. Je to skutečná rarita.

„Mohl by hrát jako hráč světa, něco podobného jako jsou nezávislí olympijští sportovci,“ okomentoval Rothenbergův příspěvek jeden z tenisových příznivců. Pravdou také je, že by Mmoh byl nejspíš ideálním členem Výběru světa na Laver Cupu.

A nebylo by divu, kdyby se ujala u Američana i přezdívka Mr. Worldwide, kterou rád používá slavný rapper Pitbull, jenž je Američan s kubánskými kořeny. Oproti Mmohovi to tedy žádný světoběžník rozhodně není.