Ničeho nelituji, říká před posledním turnajem Wozniacká

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Zbývá poslední turnaj. Dánka Caroline Wozniacká přijela na místo svého největšího triumfu, kde v roce 2018 vyhrála ve 27 letech svůj první a zatím jediný grandslam. A právě v Melbourne hráčka, která dlouhých 71 týdnů vládla světovému žebříčku, svou úspěšnou kariéru uzavře. Ještě jí není ani třicet, mohla by hrát dál, ale cítí, že už toho bylo dost. Novinářům poskytla před začátkem svého posledního turnaje kariéry obsáhlý rozhovor.

Cítíte velké emoce před začátkem Australian Open?
Doteď jsem k tomu přistupovala jako k jakémukoliv jinému turnaji. Samozřejmě to ale bude jiné, protože tenhle je můj poslední. Zatím si to užívám, měla jsem tu už nějaké tréninky. Udělala jsem všechno, co jsem mohla, abych se na turnaj co nejlépe připravila. 

Myslíte, že pro vás bude důležité, abyste dokázala zůstat v klidu a nepřipouštět si tolik skutečnost, že jde o váš poslední turnaj?
Nemám představu. Tohle je situace, v níž jsem nikdy předtím nebyla, takže těžko říci. Zatím jsem v klidu a v pohodě. Mám tu s sebou rodinu, což je paráda. Jsem si ale jistá, že až odehraju poslední míček, že budu trochu dojatá. 

Jaké jsou alespoň nějaké důvody, proč končíte? 
Už jsem toho hodně dokázala. Dala jsem tomu všechno. Každý den jsem tvrdě pracovala, abych se udržela na vrcholu nebo se na něj naopak dostala. Pořád chci tvrdě pracovat, ale chci už dělat něco jiného. Život je krátký a tenisová kariéra je ještě kratší. Musíte dělat věci, o kterých cítíte, že jsou správné. 

Je vám teprve 29 let. Dovedete si představit, že vám tenis bude tolik chybět, že se k němu rozhodnete vrátit? 
Myslím, že tenis budu vždycky milovat. Miluju tenis za to, co mi dal, miluju soutěžení, ale když se mě teď ptáte, odpovídám ne. Samozřejmě, nikdy nevíte, co vám život přinese. Říká se „nikdy neříkej nikdy“, ale v tomhle případě si opravdu nemyslím, že se cokoliv změní. 

Až jednou budete na svou kariéru vzpomínat, na co budete nejvíce pyšná? A je naopak něco, čeho litujete nebo co byste udělala jinak? 
Upřímně, opouštím tenisovou kariéru, aniž bych čehokoliv litovala. Hlavně proto, že jsem celou tu dobu velmi tvrdě pracovala. To je hlavní důvod, proč se můžu podívat zpátky a říci, že jsem pyšná na všechno, co jsem dokázala, se všemi vzestupy a pády. Nejvíc jsem pyšná na to, že jsem sama sebe dokázala průběžně tlačit, abych se pořád zlepšovala.

Je spousta skvělých hráček, kterým se nikdy nepodařilo vyhrát grandslam. Je to něco, o co jste se dlouho snažila i vy, než se vám to tady v Austrálii v roce 2018 podařilo. Jak moc jednodušší je pro vás opouštět koloběh tenisových turnajů s tím, že v tomhle máte splněno? 
Jsem šťastná, že jsem grandslam vyhrála a hodně to pro mě znamená. Ale i kdyby se to nestalo, tak stejně všechno, co můžu udělat, je snažit se každý den, co nejvíce dokážu, abych byla lepší hráčka. A to je to, na co jsem nejvíc pyšná, že jsem dokázala. 

Co máte poznačené ve vašem diáři, že budete dělat po skončení tohoto turnaje? Máte v plánu odpočinek? Nebo zatím žádné plány nemáte? 
Řekla jsem svému muži Davidovi, že až skončím s tenisem, chtěla bych, abychom si chvíli spolu někde odpočinuli a nedělali tam naprosto nic. Ráda bych vyrazila na nějaká úžasná místa. Na druhou stranu, když se podívám do svého diáře, je docela napěchovaný událostmi snad až do začátku června.

O jaké události jde? 
Jsou to nějaké věci, o kterých ještě nechci mluvit. Připravuji ale nějaké zábavné projekty. Také, jak známo, trpím revmatickou artritidou, takže pracuji na projektech nadace, která se stará o vzdělávací program v této oblasti. Pak si také s rodinou zajedu zalyžovat. Vyrazím s kamarádkami na dámskou jízdu a taky se snažíme s Davidem najít termín pro naše líbánky.

Jaký jste dostala nejhezčí dárek od Ježíška? 
Tak to je dobrá otázka. Letos jsem dostala skvělé dárky. Miluju popcorn a dostala jsem pod stromeček přístroj na výrobu popcornu. To mně udělalo obrovskou radost. 

Jste si velmi blízká se Serenou Williamsovou. Co ona říkala na vaše rozhodnutí? 
Serena mě velmi podporuje. Je skvělé, že jsme si spolu mohly zahrát minulý týden čtyřhru v Aucklandu. Myslím, že tolik legrace na kurtu jsem ještě nezažila. Užily jsme si to na plné pecky. Předstíraly jsme, že spolu řešíme taktiku, ale ve skutečnosti jsme se bavily o čemkoliv jiném (smích). Šly jsme si zahrát a užít si legraci, pobavit se. Jsem tak šťastná, že jsem si s ní mohla zahrát předtím, než má kariéra skončí.

Myslíte, že se Sereně podaří překonat nebo alespoň vyrovnat rekord Margaret Courtové, která vyhrála 24 grandslamů ve dvouhře?
Myslím, že má velkou šanci. Rozhodně jí budu hodně fandit. 

Vy se tady v Austrálii s kariérou loučíte, ale mezitím se připravuje na svůj návrat na tour po sedmi letech Belgičanka Kim Clijstersová. Před jedenácti lety jste spolu hrály finále na US Open. Myslíte si, že se dokáže vrátit znovu na takovou úroveň, aby dokázala vyhrávat velké turnaje?
Můj názor je, že to bude mít těžké a osobně si to nemyslím. Ale Kim může dokázat, že se mýlím. Myslím, že se tenis za sedm let hodně změnil. Ani Kim si nemyslí, že to bude snadné. Nevím přesně, jaké má cíle. Každý má své různé vášně a má možnost volby. Byla to vynikající hráčka, ale také si prošla řadou zranění. Po sedmi letech bez tenisu, kdy navíc nemládnete, bude těžké si udržet zdraví ve stoprocentním stavu. 

Říkala jste, že se tenis za sedm let hodně změnil. V čem nejvíce?
Myslím, že se hodně zlepšila fyzická kondice hráčů. Obecně v tenisu výrazně vzrostl význam fyzičky. Hráčky jsou vyšší než dříve, mladé pušky jsou obvykle vyšší a rychlejší. Hrají se větší rány a z tenisu se stala rychlejší hra, ale trvá delší dobu. Výměny už netrvají dva či tři míče. Úroveň hodně zvyšuje i fakt, že se každý hodně snaží vydržet na okruhu co nejdéle. Hráčky hrají déle než dříve a tlačí na mladší generaci, aby hrála lépe. 

České hvězdy o tom, že Caroline Wozniacká končí kariéru:
Karolína Plíšková: Myslím, že nám Caroline bude na okruhu chybět. Je to výborná hráčka i skvělý člověk, má spoustu fanoušků. Hrála hezký tenis a i mimo kurt s ní byla legrace. Je to pro mě smutná zpráva, ale věřím, že Caroline ví, co dělá. Chtěla bych jí popřát všechno nejlepší. 

Petra Kvitová: Jsme s Carol dobré kamarádky. Bude to pro nás ostatní zvláštní, až ji uvidíme končit, ale ona teď vypadá velmi šťastná a to je nejdůležitější. Je jí 29 let, ale o tom, kdo kdy ukončí kariéru, si musí rozhodnout každý sám. Nemůžu hodnotit, zda nekončí kariéru moc brzy. Přeju jí všechno nejlepší.