Kolář schytal další těžký los, ale na Austrálii nezanevřel

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Loni mu los v prvním kole kvalifikace Australian Open přisoudil Jihafričana Lloyda Harrise, který je nyní členem elitní stovky světového žebříčku. Letos koupil Kolář další vycházející hvězdu - J. J. Wolfa. Američan vyhrál dva challengery v řadě, Kolář mu sice vzdoroval víc než loni Jihoafričanu Harrisovi, ale na postup to nestačilo.

„Soupeř hrál velice dobře, hodně rychle. Většinu času jsem se bránil. První set byl lepší. Na konci druhého setu jsem ještě mohl soupeře brejknout, ale nakonec se mi to nepodařilo,“ hodnotil Zdeněk Kolář po zápase.

Los vám přisoudil opravdu rozjetého soupeře. Říkal jste si už před zápasem, že to bude hodně obtížné?
Říkal jsem si, že to bude hodně těžké utkání, i když Wolf tady není nasazený. Američan je rozjetý, má teď dobrou formu. Minimálně herně tady mezi ty nasazené určitě patří.

První brejkboly  a hned čtyři  jste si vypracoval až v posledním gemu zápasu. Čemu to přičítáte? Uvolnil jste se, když jste již neměl co ztratit?
Neřekl bych, že by to bylo tím. Soupeř velmi kvalitně servíroval, i když je pravda, že jsem se mohl k brejkbolům propracovat i dřív. Hraje rychle po dopadu a sice hraje trochu víc doprostřed, ale jsou to takové rány, že je člověk pořád hodně pod tlakem.

S jakým plánem jste šel do zápasu?
Chtěl jsem si hlavně držet servis. To se mi moc nepodařilo a vždycky na začátku setu jsem přišel o podání. Škoda i toho posledního gemu. Kdybych ho brejkl, mohl ještě znervóznět. Bohužel pořád vedl. Wolf má za sebou obrovskou sérii vyhraných zápasů, je klidný a spadnou mu tam balony, které by mu tam normálně třeba nespadly.

Oba dva jste hráli minulý týden na challengeru v Noumea na Nové Kaledonii, kde Wolf ztratil jediný set. Viděl jste ho tam hrát?
Ano, viděl. Viděl jsem ho tam i trénovat, takže jsem věděl, do čeho jdu.

Vám se tady v Austrálii zatím tolik nedaří. Letos jste tu hrál počtvrté a vyhrál jste tu zatím jen jeden zápas. Nehraje se vám tu dobře?
Mám to tady rád. Uhrál jsem tu zatím jen jeden zápas, to se nedá nic dělat. Jsem po přípravě a možná u mě nějakou dobu trvá, než si to sedne. Měl jsem tady ale i loni velmi těžký los, prohrál jsem s Lloydem Harrisem, který je už ve stovce (pozn. red.: Loni Harris loni podlehl až v hlavní soutěži Daniilu Medveděvovi). První rok jsem tu byl trochu vyjukaný a teď jsem měl dva hodně těžké losy. I to člověk musí brát v potaz.

Měl jste vynikající závěr loňské sezóny. Vyhrál jste spoustu zápasů a předváděl výborný tenis. Cítíte se pořád dobře jako v říjnu nebo listopadu?
Myslím, že loňský konec sezóny byl z mé strany vynikající. Dobře jsem se připravil a pak si najednou všechno sedlo. Vím, že ten tenis, který jsem hrál na podzim, ve mě je. Teď si to po přípravě musí zas sednout a věřím, že na to zas navážu.

Lukáš Rosol sdílel na instagramu fotku tří jediných Čechů, kteří budou reprezentovat naši zemi na Australian Open. Bylo pod ní napsáno, že jste připraveni reprezentovat Českou republiku v Davisově poháru v Bratislavě. Vy jste už v týmu byl, ale zápas jste si v Davis Cupu zatím nezahrál...
To, co Lukáš napsal pod fotku, je jeho názor. V Davis Cupu jsem tři roky nebyl. Nemám u lidí v týmu nějak extra důvěru. Nebylo mi dáno najevo, že bych byl součástí týmu, takže se spíše soustředím na individuální kariéru. Jsme tady jen tři Češi, ale žebříčkově sem patří určitě i Jirka Veselý, který dal před kvalifikací přednost turnaji v Bangkoku.

Jaký je váš další turnajový program?
Teď poletím na turnaj do Bangkoku a pak se vrátím na challengery do Evropy.