Australian Open: Famózní Rosol odvrátil dva mečboly, postoupily další dvě Češky

- redakce

Čtvrteční program Australian Open nabídl pořádně napětí. Jedním z nich byl postup Lukáše Rosola do finále kvalifikace. A to poté, co ve druhém setu s Paolo Lorenzim odvrátil dva mečboly. Napínavý duel měla také Tereza Martincová, která sice nedopodávala druhou sadu, v závěrečném setu však zvládla důležitý sedmý gem. Svůj první zápas na letošním Australian Open vyhrála Barbora Krejčíková. Zdeněk Kolář ani Denisa Šátralová neuspěli.

Martincová je po bitvě ve finále kvalifikace
Tereza Martincová (132.) je krok od premiérové účasti v hlavní soutěži Australian Open. Česká tenistka se podruhé za sebou podívala do finále kvalifikace, ve druhém kole porazila Valerii Savinychovou (205.) 6:1, 5:7, 6:4.

Martincová po výhře v první sadě prohrávala ve druhém setu 2:4, následně však otočila a za stavu 5:4 podávala na výhru v zápase. Odvrátila sice stav 15:40 a celkově čtyři brejkboly, dokonce měla mečbol, soupeřka však srovnala na 5:5, aby o dvě hry později využila druhý setbol. V závěrečném setu měla Češka dvakrát o brejk navrch. Zlom přišel v dlouhé sedmé hře, ve které se jí podařilo využít čtvrtou šanci, na podání již brejkbol protihráčce neumožnila.

Rosol při maratonu odvrátil dva mečboly
Lukáš Rosol (177.) bude hrát o šestou účast v hlavní soutěži Australian Open. Účastník 3. kola ze sezóny 2016 ve druhém kole kvalifikace otočil zápas s Paolo Lorenzim (114.), kterého porazil 6:7(4), 7:6(9), 7:5.

Tenisté si v prvním setu vyměnili podání, ve zkrácené hře měl od samého začátku navrch Ital. Ve druhém setu byl Rosol o jeden brejk nahoře, za stavu 5:4 ale nedopodával set. V tiebreaku poté vedl 5:2, při stavech 5:6 a 6:7 ovšem musel odvracet mečboly. Sadu uzavřel třetím využitým setbolem. Závěrečné dějství bylo pro českého tenistu o velké zkoušce nervů. Za stavu 2:1 nevyužil dva brejkboly v řadě, v jedenácté hře odvracel tři šance protihráče za sebou. Následně ale při podání soupeře získal stav 40:0, druhý mečbol využil.

Šátralová neudržela vedení s favoritkou
Denisa Šátralová (220.) skončila ve druhém kole kvalifikace Australian Open. V cestě do finále měla dobře rozehraný zápas s jedenáctou nasazenou Stefanie Voegeleovou (117.), se kterou prohrála 6:3, 1:6, 2:6.

Šátralová po první sadě, ve které stáhla ztrátu 0:3, ve druhém dějství dvakrát přišla o podání. Ve třetí sadě se držela do páté hry, od té ale znovu neuspěla ve dvou případech při vlastním servisu. Od druhého setu si při servisu soupeřky nevytvořila jedinou šanci na returnu.

„Prala jsem se hodně sama se sebou, ale i se soupeřkou. Nebyla jsem úplně ve své kůži, ale tak to prostě někdy je. Bohužel k tomu moc nebyly ani podmínky přívětivé, hodně foukal vítr, takže to bylo takové všelijaké. To mi úplně moc nesedlo. První set jsem zvládla dobře, ve druhém mi utekl začátek. Třetí jsem začala docela dobře, byl tam v podstatě jeden brejk. Držely jsme si servisy. Tam jsem si ho nepodržela a neustála to," prohlásila přímo na místě Šátralová Tenisovému světu. 

Krejčíková zvládla dohrávku
Barbora Krejčíková (127.) úspěšně vstoupila do kvalifikace Australian Open. Česká tenistka v v dohrávce nezaváhala proti Anně Bondarové (222.), kterou porazila 6:4, 6:0.

Hráčky se na kurt vracely za stavu 2:2, Krejčíková hned poté uspěla na podání soupeřky. Ve zbytku zápasy se jí to podařilo ještě třikrát. Ve druhém setu odvrátila dva brejkboly za stavu 1:0.

Kolář končí v úvodním kole kvalifikace
Zdeněk Kolář (225.) se do hlavní soutěže na Australian Open neprobojuje ani na čtvrtý pokus. Třiadvacetiletý Čech podlehl hned v úvodním kole kvalifikace americkému ranaři Jeffreymu Johnu Wolfovi (181.) za 70 minut hry 4:6 a 2:6. Kolář přišel třikrát v utkání o podání, sám pak nevyužil ani jeden ze čtyř nabídnutých brejkbolů.

„Soupeř hrál velice dobře, hodně rychle. Většinu času jsem se bránil. První set byl lepší. Na konci druhého setu jsem ještě mohl soupeře brejknout, ale nakonec se mi to nepodařilo," nechal se český tenista exluzivně pro Tenisový svět.

Australian Open (AUS, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
ZDENĚK KOLÁŘ (225.) – Jeffrey John Wolf (USA, 181.) 4:6, 2:6

2. kolo kvalifikace mužů
Paolo Lorenzi (ITA, 114.) – LUKÁŠ ROSOL (177.) 7:6(4), 6:7(9), 5:7

1. kolo kvalifikace žen
Anna Bondarová (HUN, 222.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (127.) 4:6, 0:6

2. kolo kvalifikace žen
Stefanie Voegeleová (SUI, 117.) – DENISA ŠÁTRALOVÁ (220.) 3:6, 6:1, 6:2
Valeria Savinychová (RUS, 205.) – TEREZA MARTINCOVÁ (132.) 1:6, 7:5, 4:6