Roger s Rafou jsou sobečtí, prohlásil Kanaďan. Bude se protestovat?

- Radek Štohl

V Melbourne je pořádné dusno. Ne jen to tradiční australské, ale především roste napětíj mezi tenisty. Do pomyslného ohně přilil kanadský hráč Brayden Schnur, podle kterého se hvězdy mužského okruhu Rafael Nadal a Roger Federer až příliš starají o sebe. Čtyřiadvacetiletý hráč se domnívá, že by se více měli zapojit do problematiky ohledně místního ovzduší, které vzniká po požárech.

O kontroverzním tématu se mluví již od začátku letošní kvalifikace. Během úvodního dne se do velkých potíží dostala Slovinka Dalila Jakupovicová, která v zápase se Stefanie Vögeleovou měla problémy s dýcháním, což vyvrcholilo až v její kolaps a vynucenou skreč.

Pořadatelé Australian Open se na nepříznivé podmínky rozhodli zareagovat následující den, kdy začátky zápasů posunuli o tři hodiny. Věřili tak, že situace se vylepší a že se bude znovu moci hrát. I přes tento krok se však dostávají pod kritiku některých hráčů. Včetně té od domácího Bernarda Tomice, který si vinou zhoršených podmínek byl nucený vzít medical time-out.

Na úvod kvalifikace se více do podvědomí dostal rovněž Brayden Schnur. Úspěšný účastník prvního kola se na místo do pořadatelů opřel do tenisových ikon Rafaela Nadala a Rogera Federera. Oba dva se podle jeho názoru spíše starají o vlastní dobro. Naopak si myslí, že by měli vystoupit a protestovat proti podmínkám, které během kvalifikace panují.

„Mělo by to přijít od TOP hráčů – Roger a Rafa jsou tak trochu sobečtí. Myslí sami na sebe a své kariéry. Blíží se jejich konec a tak přemýšlí o svém odkazu, nikoliv o sportu jako takovém. Nesnaží se myslet na to, co je dobré pro sport," nechal se slyšet aktuálně 103. hráč světa.

Třetí nasazený kvalifikace především těžko rozdýchává podmínky, které přirovnává ke kouření cigaret. „V krku cítíte obří vysušení. Stoprocentně to není v pořádku. Hráči, kteří mají astma, jsou v současné době ve velké nevýhodě," dodal bývalý 26. junior světa.