Ovzduší je tu lepší než v Číně, organizátoři se chovají fér, říká česky Stachovskij

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Ukrajinec Sergej Stachovskij dlouho trénoval v Prostějově, kde se naučil perfektně česky. Až do roku 2018 hájil práva tenistů v Hráčské radě ATP a těm žebříčkově hůře postaveným vytrvale pomáhal k lepším finančním odměnám. Nyní v Austrálii hoří a rozsáhlé požáry ovlivňují smogové podmínky během zápasů na Australian Open. Zajímalo nás, jak se kyjevský rodák dívá na možné ohrožení zdraví tenistů a tenistek na právě probíhajícím turnaji.

Včera jste za hodinu a 39 minut porazil Slovince Blaže Rolu. Dostal jste se na kurt pozdě odpoledne jako jeden z posledních. Bral jste to jako výhodu?
Když jsem se ráno probudil, cítil jsem v ovzduší kouř. Pak organizátoři turnaje posunuli začátek zápasů o hodinu a když jsem se pak v jednu hodinu šel rozehrát, bylo trochu nezvyklé, že tu nebyla viditelnost skvělá, jako v Austrálii vždycky je. Nicméně, že bych něco cítil ve vzduchu, to ne.

Zápas proti Rolovi probíhal z vaší strany bez komplikací?
Určitě ano. Byl jsem spokojený s výsledkem, protože jsem neměl žádné velké výkyvy. Rola hrál trochu nahoru dolů. Měl tam pár výkyvů, kterých jsem využil. Hlavně bylo důležité, že jsem dobře odehrál tiebreak a pak jsem udělal brejk na začátku druhého setu.

Včera byl start zápasů posunut o hodinu, dneska dokonce o tři. Vnímáte smogovou situaci jako potenciálně nebezpečnou pro hráče?
Podmínky jsou tu určitě přísnější než obvykle. Schválně jsem se díval, kolik v minulých letech skrečovalo hráčů zápas kvůli křečím a podobně. Podmínky jsou tu stejné pro všechny. Všude v areálu jsou rozesety přístroje, které měří znečištění ovzduší. Představitelé Tennis Australia se k nám snaží být fér. Druhá věc ovšem je, že tyhle věci mentálně tlačí na hráče, a týkalo se to i mě, když jsem včera hrál. Že se podvědomě bojíme kouře a toho, co se bude dít a jestli nás to náhodou nějak neovlivní. Člověk někde něco ucítí, špatně se nadechne a začne si myslet, že je to kvůli kouři.

Zápasy se historicky v Austrálii občas přerušují kvůli velkému vedru. Berete letošní problémy s kouřem jako něco potenciálně nebezpečnějšího?
Pokud je množství kouře na nějaké vysoké úrovni, je to určitě horší než vysoká vedra. Z druhé strany, my tady v Melbourne ale nehrajeme v žádných kritických podmínkách. Na turnajích v Číně, například v Pekingu nebo Šanghaji, hrajeme v daleko katastrofálnějších podmínkách a nikdo neřekne nic.

V minulosti jste často jezdil na turnaje do Číny. Měl jste tam také podrobné informace o kvalitě ovzduší?
Tam jsem žádné podobné přístroje nezaregistroval a třeba v Pekingu je určitě horší ovzduší než tady, a to každý den. Permanentně. Nikdy jsem ale doteď neměl problémy s dýcháním a nemůžu říct, že by ovzduší nějak ovlivňovalo mé výkony i v té Číně. Chápu ale, že některým klukům to vadí a může to ovlivnit jejich výkon.

Vždycky jste se pral za práva hráčů a pomáhal jste těm okolo stého místa na žebříčku vybojovat lepší prize money. Pral byste se i za to, aby bylo letošní Australian Open třeba zrušené, kdyby to ovlivňovalo zdraví hráčů?
Určitě! To je samozřejmé. Uvědomme si ovšem, že ty požáry jsou přibližně tři sta kilometrů odsud a kvalita ovzduší hodně závisí na tom, jakým směrem bude foukat vítr. Kdyby bylo nejhůře, tak tady na Australian Open mají postavené tři kryté kurty, na kterých, když se bude hrát od rána do večera, se mohou odehrát v podstatě všechny zápasy. Na krytých kurtech mají postavené klimatizace, na kterých vzduch filtrují, takže tam nebude žádný problém s kouřem.

Včera si na kvalitu ovzduší stěžovali zásadním způsobem tři hráči. Slovinka Jakupovičová dokonce kvůli problémům s dýcháním vzdala, Kanaďanka Bouchardová a Australan Tomič si vzali během svých zápasů zdravotní přestávky. Hovoříte o ovzduší mezi hráči? A jaké se na tuto problematiku mezi nimi objevují názory?
Názory jsou různé. Důležité je, že každý hráč dostane k dispozici všechny informace a může si na to udělat svůj pohled. Já se musím v tomto postavit na stranu organizátorů, protože oni se skutečně snaží, aby byly podmínky co nejbezpečnější. Dneska odložili start zápasů o tři hodiny, což není jen tak. Jestliže včera nastoupilo do zápasů 128 hráčů a jenom třem to vadilo, tak to procento je docela malé. Když si vzpomenu, že tu v minulosti bylo třeba 46stupňové vedro, tak to považuji za daleko horší. A paní Bouchardová je velmi dobře známá tím, jak umí z grandslamů dostat nějaké peníze.

V Austrálii už nějakou dobu trénujete. Kromě kouře jsou tu občas i velká vedra. Nemůže hráčům dělat problémy třeba kombinace obou faktorů dohromady?
V Austrálii jsem už od 7. ledna a některé dny jsem tu trénoval pět až šest hodin. Dýchací deficit jsem tu zatím ani jednou nepocítil. Možná foukal vždycky vítr na opačnou stranu, ale opravdu jsem neměl žádné problémy.